Похмілля після Brexit. Чому британці проголосували за вихід із ЄС та хто маніпулював ними

Похмілля після Brexit. Чому британці проголосували за вихід із ЄС та хто маніпулював ними

Фото: Getty Images

51,9% виборців віддали голоси за вихід Великої Британії зі складу Євросоюзу.

Стрімке падіння фунта стерлінгів, обвал на фінансових ринках світу, британський прем'єр іде у відставку, Шотландія та Північна Ірландія знову думають про окремий шлях, Євросоюз під загрозою розвалу. Те, що спочатку здавалось лише політичною розвагою для здобуття голосів виборців, може реально перекроїти карту світу. На референдумі в четвер, 23 червня, більшість виборців Британії проголосували "за" вихід із Євросоюзу. Піти по-англійському – тихо, не прощаючись – не вийшло.

Brexit – так, за аналогією з англійським словом "вихід", назвали рішення британців – може спричинити ефект доміно. Про бажання провести подібне голосування вже заявили євроскептики ще у кількох країнах. То що ж стало поштовхом, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

"Я зроблю все, що можу, як прем'єр-міністр, щоби стабілізувати корабель на найближчі тижні та місяці. Але я не думаю, що мені буде правильно намагатися бути капітаном, який поведе нашу країну в наступний пункт призначення", – сказав прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон і оголосив про свою відставку.

Ранок п'ятниці, коли оголосили результати референдуму, мешканці Об'єднаного Королівства зустріли в абсолютно новій реальності. І це не художнє перебільшення. Рекордний обвал національної валюти — на 10%, такого не було в сучасній історії Великої Британії. Прем'єр-міністр оголошує про віставку, а ні в правлячих консерваторів, ні в опозиційних лейбористів — немає сильного лідера. На телеекранах святкують перемогу — політики із маргінальної Партії Незалежності. В їхньому арсеналі — тільки яскраві слова: популізм, демагогія, а часом — відверта ксенофобія.

Ще вчора Лондон був світовою метрополією, а сьогодні ризикує перетворитися на збанкрутілий мегаполіс. Вихід із Євросоюзу для "Сіті" означатиме втрату мільярдів євро. Міжнародні компанії та фінансові корпорації, які займають поверхи у хмарочосах, будуть змушені закрити офіси. А це означає занепад світового фінасового мегаполісу і лякає мера по-справжньому.

"Найважливіше для мене — тиснути на уряд, на нинішнього прем'єр-міністра і майбутнього, щоби ми залишилися на спільному ринку, щоби в нас лишився доступ до спільного ринку", – сказав мер Лондона Садік Хан.

У Лондона багато робочих міст, що залежать від спільного ринку, торгівлі та інвестицій. Брюссель вже відповів — не буде спільного ринку.

І це ще не все. Під загрозою опинилося саме існування Об'єднаного Королівства. У Шотландії 62% на цьому референдумі проголосували за збереження членства в Європейському Союзі. Тепер глава уряду Шотландії – перший міністр – готує документи для нового референдуму про незалежність.

"Я хочу, щоби було абсолютно зрозуміло сьогодні, що я маю намір зробити всі можливі кроки і використати всі варіанти, щоби реалізувати волю народу Шотландії", – сказала перший міністр Шотландії Нікола Стерджен.

Але і це ще не все. Північна Ірландія, що є британською провінцією, озвучила наміри об'єднатися із Республікою Ірландія, країною, що входить до Європейського Союзу.

Усе це — за один ранок, протягом кількох годин. Велика Британія перетворилася з процвітаючої держави на країну із загрозою економічного занепаду та розпаду, мешканці якої — не впевнені у завтрашньому дні.

Кожна із проблем, які виникли після референдуму, була передбачувана. Про колосальний удар по економіці попереджали Королівська Скарбниця, Банк Англії, Міжнародний валютний фонд, Національний інститут економічних і соціальних досліджень — усі в один голос. Про загрозу єдності країни говорив попередній прем'єр Тоні Блер. Про те, що поза ЄС Британія втратить вільний ринок на континенті — європейські лідери. Стрибок у невизначеність — так охарактеризував вихід з ЄС Девід Кемерон напередодні референдуму. Але 17 мільйонів британців зробили вибір. І не менш важливе питання — зрозуміти, чому.

Одна із причин, чому британці проголосували за вихід з ЄС, – наплив мігрантів до їхньої країни. Мігрантів стало забагато. Вони погоджуються на менші зарплати, а відповідно це дозволяє окремим підприємцям знижувати ціни на свою продукцію. Водночас їхнім конкурентам, які не беруть на роботу мігрантів, доводиться просто закривати бізнес.

"Я вважаю, що британські люди мають мати британську роботу. Я даю роботу тільки англійцям", – говорить прихильниця виходу Великої Британії з Євросоюзу Енджі Кук. Через наплив мігрантів жінка вимушена була закрити свій бізнес – не витримала натиску конкурентів, які винаймали дешевших заробітчан і скидали ціни.

Тим часом на рибному ринку Пітерхеда триває аукціон. Це містечко на північному сході Короліства живе рибним промислом. І тут криється друге пояснення самовбивчого голосування на британському референдумі.

"Якщо нам гарантують контроль над нашими водами, всі місцеві рибалки проголосують за вихід з ЄС", – говорить закупівець риби Уілл Кларк.

Протягом десятиліть рибалки ловили занадто багато риби. Щоби приборкати кризу, зберегти рибу, і стабілізувати ціни, Євросоюз ввів квоти. Рибалок дратує, що чиновники із Брюсселя вказують їм, скільки риби вони можуть виловити. Причому, працювати в багатих рибою британських водах може кожен охочий з країн ЄС.

"70% європейської квоти виловлюють у наших водах, з яких наші – тільки 14%. Чим не причина вийти?", – пояснює закупівець риби Уілл Кларк.

Агітатори за вихід із Євросоюзу обіцяли британцям позбавити одразу двох проблем — міграції, та брюссельських бюрократів. Словом, давали прості відповіді на складні запитання. І знайшли благодатну аудиторію.

Аргументи, що дешева робоча сила робить Англію багатшою, зрозуміти важче, ніж геть мігрантів. Як і те, що брюссельські бюрократи забезпечуть Великій Британії стабільні продажі 55% усього, що виробляється на острові. Примітивні тези легше і запам'ятовувати. Колишній мер Лондона Борис Джонсон — один із головних агітаторів за вихід із ЄС — роз'їжджав країною в червоному автобусі із надписом "Ми щотижня платимо ЄС 350 мільйонів фунтів стерлінгів. Краще направити ці гроші на охорону здоров'я". Він добре знав, що 160 мільйонів одразу повертаються, а решта забезпечують Англії вільний доступ ринку континентальної Європи і до кишень європейців. Знав, а отже маніпулював, бо має прем'єрські амбіції. Та з похмілля після референдуму прокинулись не тількі прихильники Brexit, а й противники.

Нарешті, фінальне питання: чому раптом Велика Британія вирішила провести цей референдум, який перетворився на катастрофу. Відповідь криється за дверима на Даунінг Стріт, 10, у Лондоні, де розташована офіційна резиденція прем'єр-міністра Великобританії.

40 років тому, коли Британія вступала до ЄС, в Королівстві теж пройшов референдум. Але з того часу Євросоюз так змінився, що все частіше звучали голоси, що треба провести ще один референдум. Прем'єр-міністр Девід Кемерон підіграв настроям — у 2013-му вирішив внести це питання у свою передвиборчу програму, і не в останню чергу завдяки цьому залишився в кріслі прем'єра. Він поставив власну кар'єру вище за майбутнє країни. У Британії Кемерона завжди називали політичним везунчиком. Але у найдраматичніший момент кар'єри вдача його підвела. Спочатку Панамський офшорний скандал, а тепер... Тепер капітан тікає з корабля, команда якого вирішила погратися з кермом.

Тепер Євросоюз закликає Британію з виходом не тягти: якщо йдеш, то йдеш. І розуміє, що треба робити власну політику більш гнучкою. Ну, а самі британці, прокинувшись, зрозуміли, що явно зробили щось не те. І вже у п'ятницю зареєстрували петицію про повторний референдум щодо членства в ЄС. Щохвилини під нею з'являється близько тисячі нових підписів. На сьогодні їх уже три мільйони.

Кореспондент "Радіо Свобода" Григорій Жигалов

Які наслідки чекають на Велику Британію після виходу з ЄС

Які наслідки чекають на Велику Британію після виходу з ЄС

Британці хочуть провести повторний референдум щодо членства в ЄС

Британці хочуть провести повторний референдум щодо членства в ЄС

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація