Позов проти Росії. Які шанси має Україна в Гаазькому суді й чи заплатить Путін за свої гріхи

Позов проти Росії. Які шанси має Україна в Гаазькому суді й чи заплатить Путін за свої гріхи

Фото: Reuters

Офіційний Київ подав позови проти агресивного Кремля в кілька міжнародних судів.

Поки проросійські терористи атакують мирну Авдіївку, в Міжнародному суді ООН у Гаазі в Нідерландах розгорнулася своя битва, унікальна для України. Бо Київ уперше подав позов проти Росії до цього суду. Через нього українська сторона хоче змусити Москву дорого заплатити політично і фінансово за окупацію української території та розв'язування війни.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Справа непроста. Починаючи з того, що на такий суд мають погодитись обидві сторони, інакше він просто не відбудеться. Та й навіть якщо Києву вдасться довести, що порушено міжнародні закони, Кремль не раз демонстрував, як він нехтує рішеннями міжнародної спільноти.

Тиха і спокійна Гаага для туристів не цікава. Вона не може похвалитися кава-шопами як Амстердам чи казковими голландськими краєвидами. Життя тут завмирає вже о п'ятый вечора, коли гаазці сідлають десятки тисяч велосипедів і роз'їжджаються по домівках. Натомість на політичній мапі світу Гаага – справжній гігант. І не тому, що тут – резиденція уряду, парламенту та короля. Це місто – справжня твердиня світової та європейської Феміди. Одразу кілька міжнародних судових інстанцій розв'язують конфлікти правові, майнові та кримінальні, але не між людьми, а між країнами.

МІЖНАРОДНИЙ СУД ООН У ГААЗІ РОЗГЛЯДАЄ ПОЗОВ УКРАЇНИ ПРОТИ РОСІЇ ЩОДО ФІНАНСУВАННЯ ТЕРОРИЗМУ ТА ПЕРЕСЛІДУВАННЯ ЕТНІЧНИХ МЕНШИН

Юридичний бій Україна проти Росії відбувається тут у міжнародному суді ООН. Його у Гаазі називають Палацем миру. І його особливістю є те, що судді розглядають суперечки між державами. Звинувачення особисто проти Путіна тут пред'являти не можна.

Це головний судовий орган ООН. У суді працює 15 суддів із різних частин світу.

Україні цей суд уже відомий – через острів Зміїний. Румунія 2009-го хотіла, щоби суд визнав його скелею. Судді тоді залишили острів за Україною, але вона втратила значну частину морського шельфу з покладами нафти й газу.

Сама фраза "Встати, суд іде" – уже перша українська перемога. Бо суд таки розпочав розгляд позову. Хоч російські юристи намагалися переконати суддів, що їм узагалі не варто братися за цю справу. Кремль, найпевніше, очікував прямої атаки від Києва. Як це перед Україною спробувала зробити Грузія, вимагаючи визнати Росію агресором. Тбілісі тоді лишилося ні з чим, але його досвід тепер став у пригоді України.

"Ми не просимо і не проситимемо визначити законність російської агресії або підтвердити український суверенітет у Криму, незважаючи на театральність "референдуму". Але не потрібно глибокого дослідження справи для рішення про запобіжні заходи. Без них із боку цього суду Російська Федерація продовжить грати за власними правилами всупереч вимогам конвенцій, а невинні українські цивільні заплатять за це", - сказав під час промови в суді представник України в Міжнародному суді ООН Гарольд Хонджи Ко.

КИЇВ ПРОСИТЬ ГОЛОВНИЙ СУДОВИЙ ОРГАН ООН ЗМУСИТИ МОСКВУ ПРИПИНИТИ ПОСТАЧАННЯ ЗБРОЇ НА ДОНБАС І РЕПРЕСІЇ ПРОТИ КРИМСЬКИХ ТАТАР

Українська делегація приїхала до Гааги з кількома грубими білими теками. У них – докази того, що Росія постачає зброю на Донбас бойовикам, які вбивають цивільних уже три роки безперервно, і факти утисків та переслідувань кримських татар. Тобто, ідеться про дві Міжнародні конвенції, під якими 100-відсотково стоять підписи Москви. І порушення, яких є компетенцією суду ООН. Одна про фінансування тероризму та інша – про дискримінацію прав меншин.

І це успіх номер два. Бо Київ має право просити суд, негайно – ще до оголошення рішення – запровадити, так звані тимчасові заходи проти Росії. Це можна порівняти з проханням узяття Росії під варту, щоби та не накоїла нових злочинів, поки суд розслідуватиме вже скоєне.

"Забезпечити контроль на кордоні, вивезти все озброєння з "ЛНР" і "ДНР", забезпечити, щоби ці контрольовані ними організації не виконували жодних актів з використанням цієї зброї, яка в них від РФ. Крім того, забезпечити права кримськотатарського та українського населння в Криму", - говорить представник України в Міжнародному суді ООН Олена Зекраль.

На суд до Гааги Росія приїхала в складі 45 осіб. На свій захист Кремль найняв знаних британських, німецьких та французьких юристів. Під час виступів вони перевертали догори дриґом буквально все – розповідали про хунту, громадянську війну, про терористську Україну і про щастя кримських татар за Путіна. Та вершиною паралельної реальності закордонна преса назвала спробу Росії пояснити появу гігантської кількості зброї на Донбасі – добуванням її в шахтах.

РОСІЯ ВІДКИДАЄ ЗВИНУВАЧЕННЯ У ПІДТРИМЦІ ТЕРОРИЗМУ, НАЗИВАЄ ВІЙНУ НА СХОДІ УКРАЇНИ ГРОМАДЯНСЬКОЮ І ЗАЯВЛЯЄ, ЩО РОСІЙСЬКОЇ ЗБРОЇ НА ДОНБАСІ НЕМАЄ

"Варто зазначити, що головне джерело озброєнь і боєприпасів військових "ДНР" та "ЛНР" – це запаси, успадковані Україною 1991 року від радянської армії. Багато з цього озброєння зберігалось у старих шахтах на Донбасі і згодом його захопили повстанці", - сказав представник РФ у Міжнародному суді ООН Ілля Рогачов.

Один з епізодів справи – близька голландцям авіакатастрофа пасажирського літака рейсу MH17. І тут цинічність російського захисту побила всі рекорди. Вони навіть визнали, що "Бук", із якого збили "Боїнг" Малайзійських авіаліній, прибув із Росії, але збивати хотіли геть інші літаки. І взагалі, війна, мовляв, це не тероризм. Тому карати Росію за цими конвенціями неправильно.

Усі чотири дні слухань російська делегація уникала преси – промовисте мовчання росіян порушували родичі жертв катастрофи рейсу MH17, що мітингували під судом ООН.

"Бук" відправили з Росії. Ми хочемо правди. Мій син загинув у цій катастрофі. Йому було 23. Його вбили", - зазначила матір жертви авіакатастрофи MH17 Сілена Фредерикс.

А в прес-центрі самотньо працював представник Russia Today. Зазвичай, російських ЗМІ тут чимало. Цього разу невигідну для РФ тему висвітлювати не захотіли.

"Якщо ви не відчуваєте своєї правоти, відчуваєте, що ваша аргументація слабка порівняно з опонентом, то цілком природна реакція - поменше про це говорити з точки зору суддів, які стежать за висвітленням цієї проблеми в Росії і Україні, і з точки зору громадської думки в самій Росії", - коментує російський експерт Віктор Мироненко.

Нині Київ і Москва в очікуванні проміжного рішення щодо запровадження тимчасових обмежень. Воно може бути за кілька місяців. І це швидко. Бо справи в таких судах вимірюються роками. Потім суд може стати до розгляду справи по суті. А може й відмовити Києву в позові. Але навіть якщо Україна переможе, від міжнародного порушника – Росії – реакції чекати не варто. Навряд чи Кремль перестане утримувати бойовиків, відряджати на Донбас своїх "зелених чоловічків", і посилати шахтарів у копальні по нові танки, "Буки" і "Гради". І все ж стратегічні наслідки такого суду для Росії невідворотні.

"Невиконання Росією рішень Міжнародного суду підриває статус Росії як цивілізованої нормальної держави в очах усього світового співтовариства і дає додаткову підставу для світового співтовариства застосовувати додаткові санкції проти Росії, а санкції проти Росії – це єдиний засіб змусити її поводитись цивілізовано", - говорить колишній уповноважений України в Міжнародному суді ООН Володимир Василенко.

РІШЕННЯ У СПРАВІ ОЧІКУЄТЬСЯ ЗА КІЛЬКА МІСЯЦІВ. ЕКСПЕРТИ ПЕРЕКОНАНІ, ЩО НАВІТЬ У РАЗІ ПЕРЕМОГИ УКРАЇНІ СЛІД ГОТУВАТИСЯ ДО ДОВГОЇ БОРОТЬБИ У СУДАХ

Щоправда, Суд ООН – це не перша претензія України до Росії.

1) Європейський суд із прав людини розглядає 5 скарг Києва проти Росії через порушення прав людини на Донбасі, заборону Меджлісу і викрадення українських дітей на окупованих територіях.

2) У Міжнародному арбітражному суді Стокгольма "Нафтогаз" судиться з "Газпромом". Рішення прогнозують до кінця березня.

3) У Міжнародному трибуналі у Франції "Ощадбанк" вимагає від Росії компенсацію за втрачений бізнес у Криму.

4) І буквально новоспечена звістка про перший український успіх із цієї самої Гааги, але вже з Міжнародного арбітражного суду. Позов юристів Ігоря Коломойського з приводу викраденого росіянами приватного майна отримав від арбітражу проміжну ухвалу – Росія має захищати інтереси українських інвесторів в окупованому Криму. І цей прецедент може стати дороговказом усім іншим українським компаніям. Може йтися про мільярдні позови.

Та є в Гаазі ще одна судова інстанція. Якщо судитимуть Путіна, то це відбуватиметься у Гаазькому трибуналі або Міжнародному кримінальному суді. Саме тут карають за військові злочини, геноцид та злочини проти людства.

Україна ще 2014-го звернулася до трибуналу із закликом притягнути до відповідальності вище керівництво РФ та ватажків "ДНР" і "ЛНР" за військові злочини в Україні та проведення незалежного розслідування злочинів щодо Євромайдану. І тут теж є приємні новини – Міжнародний кримінальний суд прирівняв анексію Криму до міжнародного конфлікту. Після цього Росія терміново вийшла з договору про Гаазький трибунал.

"Зараз триває попереднє розслідування. І потім судді вирішать, чи буде взагалі розглядатися ця справа. Якщо доведуть провину Путіна, то суд вимагатиме його екстрадиції та питатиме про це країну, яку він очолює. Але малоймовірно, що його віддадуть. І сам процес може тривати кілька років", - пояснив директор Гаазької ради з міжнародного правосуддя Аарон Матта.

Україна має готуватися до довгої й виснажливої боротьби в судах, кажуть експерти. Професор Василенко переконаний, щоби розраховувати на успіх, Україна має негайно створити спеціальний орган, який би підготував чітку консолідовану претензію України як держави, що зазнала агресії від Росії, і представляв її в різноманітних судових інстанціях. Лише тоді Україна може сподіватися на компенсацію збитків і покарання винних. Хоч сподіватися на швидку реакцію ядерної держави навіть після переможних вердиктів не варто.

"Рано чи пізно створяться умови для відповідальності Росії", - говорить професор Василенко.

І прецеденти є. Була програма ООН щодо Іраку – нафта в обмін на продовольство. Тоді з кожної бочки "чорного золота" частину грошей Саддам Хусейн віддав Кувейту, як репарацію за напад. А Росію світ давно вже назвав агресивною країною-бензоколонкою.

Маргарита Ситник, Ігор Антонюк, Роман Цимбалюк, Оксана Щербина, Катерина Недашковська

Україна подала позов проти Росії до суду в Гаазі: шанси Києва на перемогу та сценарії для Москви

Україна подала позов проти Росії до суду в Гаазі: шанси Києва на перемогу та сценарії для Москви

Повʼязані теми:

Наступна публікація