Львів у смітті. Як пожежа на Грибовицькому звалищі може перерости в політичне вогнище

Львів у смітті. Як пожежа на Грибовицькому звалищі може перерости в політичне вогнище

Фото: Facebook/ ДСНС України

Під завалами сміття відкопали тіла трьох чоловіків, четвертого – досі не знайшли.

Цього тижня на Грибовицькому звалищі біля Львова, де під кучугурами сміття загинули троє пожежників, а еколога досі шукають, спалахнула масштабна пожежа. Щоб погасити – вже підняли авіацію. Мер Львова Андрій Садовий попрохав оголосити надзвичайне становище. Від президента України Петра Порошенка була різка відповідь. А ще був справжній штурм Львівської мерії.

Нове займання загасили – для цього в небі над полігоном два дні кружляла пожежна авіація. А от вогнище політичне довкола сміття лише розгорається. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Пожежна авіація в небо Львівщини піднялася вперше за часів незалежності. Це було радше шоу і спроба заспокоїти людей, аніж необхідність. Бо гасити з неба звалище геть неефективно, не приховують самі рятувальники. Газ, який роками накопичувався під тисячами тонн сміття, може горіти все літо, аж поки не спаде спека. Пожежне авіашоу збирає глядачів. Два дні поспіль подивитися на нього приходять і приїздять сотні місцевих. Уздовж траси – черги з припаркованих авто.

До Львівської мерії дим з Грибовицького сміттєзвалища не доходить. Але саме за нього тут б'ються. На сесію, де зокрема, запланований і звіт очільника міста щодо сміттєвого полігону, прийшли сотні людей. У Ратушу їх не пускають силовики в повній амуніції. Їх тут шість сотень.

Активісти прориваються силою. У натовп летять яйця, хтось розпилив сльозогінний газ. Розлючений натовп ледь не затоптав молодого нацгвардійця.

Найактивніші все ж прориваються в сесійну залу. Там вступають у кулачні бої з депутатими. Ні мера, ні його звіту немає. Сесію спішно закривають.

Андрія Садового ТСН знайшла в його кабінеті. На вході – з десяток нацгвардійців. Мер каже, ні від кого не ховається, вранці був на суді, а коли повернувся – сесію вже закрили.

"Була спроба захоплення сесійної зали, зрив сесійного засідання. Про це довідався вчора і звернувся до керівників поліції, СБУ – вони посили підрозділи в міській раді", – пояснив Садовий.

І поки політична пожежа розгоралася, пожежу на сміттєзвалищі таки погасили. Рятувальники відновили пошуки зниклого інженера-еколога.

"Ми проходимо екскаватором уздовж дамби. Це місце, де найбільш імовірно перебував еколог, за свідченнями його колег. Це місце ретельно проходиться і далі будемо рухатися до епіцентру самого завалу", – пояснює речник ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев.

Над полігоном літає безпілотник. Територію вивчають геодезисти із Львівської політехніки.

Люди з довколишніх сіл уже дещо втратили інтерес до сміттєзвалища. Жителі Грибовичів повиходили на городи. Селяни свою городину, яка росте за кілометр від полігону, на пільгових умовах продають на львівському ринку. І це не єдина їхня користь від сусідства із міським смітником. Окремі селяни ходили на звалище сортувати сміття. У самому селі зробили дороги, провели водопровід, збудували школу – фактично, завдяки звалищу.

Ще 2012 року Мінекології видало припис на закриття полігону в Грибовичах. Утім, його використовували далі. Бо це було вигідно усім – і владі, і громаді, каже політичний експерт.

"Місцеве населення було банально куплене за кілька таких преференцій. Так воно отримало водовідведення, воно отримало школу, садочки. Більше того, місцеве населення мало можливість на ринках Львова продавати свою продукцію. На полігоні є тіньовий бізнес, тому що багато промислових відходів йде не облікованих. З однієї сторони ніби є система контролю, з іншої – вона не працює", – говорить політичний експерт Олександр Антонюк.

Грибовицьке сміттєзвалище – це ілюстрація проблеми усієї України. Трагедія ж, яка забрала чотири людські життя, – це було лише питанням часу. Хто винен у смертях і у тому, що Львів та прилеглі до сміттєзвалища села стали фактично зоною екологічного лиха, мають з'ясувати правоохоронці та СБУ.

Міський голова Львова тепер намагається терміново почати рекультивацію старого звалища, знайти ділянку під новий полігон і збудувати там сміттєпереробний завод.

"Ми очікуємо, що Мінрегіонбуд максимально оперативно погодить увесь проект, який у нас є з Європейським інвестиційним банком. Плануємо в цьому році почати роботу", – прогнозує Андрій Садовий.

Та сигнали з Києва не надто оптимістичні. На відкритий лист Садового до президента та уряду оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації Петро Порошенко відповів жорстко, порадивши "не робити політику на смітті".

Підірвана пожежею репутація мера зараз більше залежить не від заводу через рік, а від сміттєвих гір, які вже сьогодні можуть вирости посеред Львова. Сусідні міста відмовляються приймати сміттєвози з обласного центру. І якщо туристична столиця України потоне у відходах, у Грибовицького сміттєзвалеща може бути ще одна жертва – політична.

Наталка Волосацька

Як розгорілось політичний конфлікт довкола Грибовицького сміттєзвалища

Як розгорілось політичний конфлікт довкола Грибовицького сміттєзвалища

Повʼязані теми:

Наступна публікація