25 найкрутіших
туристичних місць планети

Популярний сайт для мандрівників TripAdvisor опублікував рейтинг з 25 найкращих туристичних напрямів, який склав у рамках щорічного конкурсу Travelers' Choice Award. Перше місце в списку посіло місто Марракеш в Марокко. Сам список формувався на основі відгуків мандрівників протягом 12 місяців. ТСН.ua здійснює віртуальну подорож планетою й представляє вашій увазі кращі, на думку туристів, напрями цього року.
#1
МАРРАКЕШ, МАРОККО
Марракеш - туристичний напрям #1 згідно з Travellers' Choice 2015 року. Це чарівне місце з безліччю ринків, садів, палаців та мечетей. Поки ви знайомитеся з тісними двориками та блукаєте вуличками історичної частини міста, день мине непомітно. Знайдіть спокій у безтурботних садах Мажорель або ж насолоджуйтеся красою старовинних мечетей міста.
#2
СІЕМРЕАП, КАМБОДЖА
Коли ранкове світло заливає окуті зеленню храми та руїни Ангкор-Ват, звичайний світанок над містом Сіемреап здається незабутнім видовищем. Цей храмовий комплекс по праву вважається одним із найбільших у світі. Разом із "великою столицею", містом Ангкор-Тхом, побудованим в XII столітті, він є основним мотивом для відвідин міста Сіемреап, який в 2015 році посів друге місце в світі у номінації "Туристичний напрям" конкурсу Travellers' Choice.
#3
СТАМБУЛ, ТУРЕЧЧИНА
У Стамбулі, який цього року посів третє місце, зустрічаються Європа й Азія: чудова стародавня архітектура співіснує із сучасними ресторанами та нічним життям міста. Мечеті, базари й турецькі лазні Стамбула не дозволять вам нудьгувати. Перше, що слід відвідати - мечеть Султан-Ахмед-Ками (Блакитна мечеть), яку видно з різних куточків міста. Також можна пройтися Галагатським мостом, а потім звернути до Мініатюрки - парку, де зібрані мініатюрні пам'ятки Туреччини.
#4
ХАНОЙ, В’ЄТНАМ
Ханой - четвертий популярний туристичний напрям у рейтингу. Старий квартал, пам'ятники та об'єкти колоніальної архітектури надають столиці В'єтнаму шарму й чарівності. Однак тут можна побачити й сучасну архітектуру. Це старовинне місто, яке колись називалося Тханглонг, не забуло своєї історичної спадщини, що підтверджується такими пам'ятками, як мавзолей Хошиміна чи в'язниця Хоа-Ло. Озера, парки, бульвари та більше 600 храмів і пагод підсилюють чарівність міста.
#5
ПРАГА, ЧЕСЬКА РЕСПУБЛІКА
Богемна чарівність і казкова атмосфера роблять Прагу чудовим місцем відпочинку для любителів культури, які вже втомилися від пляжів. Це дозволяє місту посісти п'яте місце у туристичному рейтингу. Можна присвятити весь день, досліджуючи Празький Град, а потім підкріпитися розмаїттям місцевих страв у чеській таверні. Потім - відвідати Староміську площу й вирушити до Старої ратуші, яка знаменита своїм астрономічним годинником. Незабутнє враження справляє й Карлів міст.
#6
ЛОНДОН, ВЕЛИКОБРИТАНІЯ
Королівські регалії, Букінгемський палац, ринок Камдена - в Лондоні, який щорічно потрапляє до списку переможців конкурсу, поєднуються історія, мистецтво, мода, їжа та хороший британський ель. Тут кожен зможе спланувати для себе ідеальний вікенд. Поціновувачам культурного відпочинку варто відвідати галерею Тейт-Модерн і Королівський оперний театр Ковент-Гардені. Гурмани зможуть відчути справжній смак Лондона, випивши філіжанку чаю з вершками в універмазі Harrods або ж покуштувати традиційну смажену рибу. Любителі музики й літератури будуть раді побувати на вулиці Еббі-Роуд та в музеї Шерлока Холмса, який розташований на Бейкер-стріт, 221B.
#7
РИМ, ІТАЛІЯ
Рим був побудований не за один день, тому й вам знадобиться більше часу, щоб познайомитися з цим вічним містом, яке посіло сьому сходинку в рейтингу. Місто нагадує колаж із площ, ринків на відкритому повітрі й приголомшливих історичних місць. Киньте монетку в фонтан Треві, здивуйтеся величі Колізею та Пантеону, а потім скуштуйте еспресо чи морозиво. Тут також можна насолодитися незабутньою вечерею та спробувати найкрутішу пасту та вишукані страви з бичачих хвостів.
#8
БУЕНОС-АЙРЕС, АРГЕНТИНА
Місце народження танго, як і сам танець, чарує й заманює неймовірною енергією. В оповитих особливою атмосферою старих районах розташовані численні романтичні ресторани, а європейська спадщина Буенос-Айреса простежується в його архітектурі й парках. Кафе "Тортоні" - найстаріший ресторан міста - перенесе у 1958 рік, а прекрасний "Театр Колон" вразить так само, як у 1908 році. Торгова столиця Латинської Америки цьогоріч посіла 8-ме місце в туристичному рейтингу.
#9
ПАРИЖ, ФРАНЦІЯ
Затриматися за круасаном з шоколадом в літньому кафе, розслабитися після прогулянки вздовж Сени й помилуватися на візитівки міста - Ейфелеву вежу й Тріумфальну арку. Усе це про Париж, який цьогоріч посів дев'яту сходинку рейтингу. Тут можна відпочивати й розважатися. У вас вистачить часу і на вишуканий обід, і на відвідування Лувру. У Парижі можна активізувати свою духовність, сходивши у собор Нотр-Дам чи пошукати дешеві дрібнички на блошиному ринку Marché aux Puces de Montreuil. А завершити вікенд можна переглядом вистави в Мулен Руж.
#10
КЕЙПТАУН, ПІВДЕННА АФРИКА
Кейптаун - справжня окраса південного берега Африки. Цього року місто посіло десяту сходинку в рейтингу. Від "Матері міст", як іноді називають Кейптаун, можна швидко дістатися до пляжу Блааувберг або Національного ботанічного саду Кірстенбош - багатого на мальовничі краєвиди. У національному заповіднику "Мис Доброї Надії" є широкі алеї з видом на море, пішохідні стежки й дикі тварини. А на острові Роббен Айленд, де Нельсон Мандела провів 27 років в ув'язненні, мандрівникам відкриються більш похмурі сторінки історії Африки.
#11
НЬЮ-ЙОРК, США
Місто, яке ніколи не спить. Нью-Йорк не потребує особливого представлення. "Велике яблуко", оспіване багатьма музикантами, показане у численних фільмах, цьогоріч посіло лише одинадцяте місце у світовому туристичному рейтингу. Одного дня для Нью-Йорка катастрофічно мало. Тільки приїхавши на тиждень чи місяць, можна по-справжньому відчути дух вируючого життям мегаполісу з багатою культурою й історією. Після відвідування таких знаменитих пам'яток, як Емпайр Стейт Білдінґ, Статуя Свободи і Метрополітен-музей, можна обрати одну з тисяч ще не затоптаних туристами доріг: музей середньовічного мистецтва "Клойстерс", Янкі-стедіум в Бронксі та багато іншого.
#12
ЦЕРМАТТ, ШВЕЙЦАРІЯ
У більшості людей Церматт асоціюється тільки з горою Маттерхорн. Цей символ Швейцарії, що височіє над Церматтом, приваблює туристів ще з 1860-х років. Сам по собі Церматт, що посів 12-ту сходинку - симпатичне село без автівок, зі старомодними коричневими шале та звивистими вуличками. Лижний сезон тут триває до червня, а в теплі літні дні можна вирушити в похід.
#13
БАРСЕЛОНА, ІСПАНІЯ
Барселона, яка посіла тринадцяту сходинку, здається трохи сюрреалістичним місцем, і це не дивно. Адже саме тут проводили час Сальвадор Далі і каталонський архітектор Антоніо Гауді, який спроектував кілька будівель міста. Побувавши в Храмі Святого Сімейства, спроектованого Гауді, ви опинитеся в Задзеркаллі, а відвідування Парку Гуеля стане продовженням цієї подорожі.
#14
ГЙОРЕМЕ, ТУРЕЧЧИНА
Гйореме - місто, яке буквально врізане в гори з вулканічної породи. Це ворота в однойменний національний парк - величезний за площею об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, в якому розташовані печерні церкви X-XI ст. Парк відомий своїми кам'яними стовпами та має велику популярність у туристів. Гйореме - чудове місце для знайомства зі стравами турецької кухні.
#15
УБУД, ІНДОНЕЗІЯ
Комплекс сіл Убуд - ідеальне місце, щоб випробувати на собі всі принади балійського масажу й насолодитися одними з кращих в Азії спа-салонами. Акупресура, рефлексологія, розтяжка й ароматерапія є найпопулярнішими процедурами на острові. Убуд також є яскравим центром мистецтва Балі, в якому можна знайти безліч невеликих музеїв та галерей. Також тут є знаменитий Лісовий парк мавп, де живуть зворушливі довгохвості макаки.
#16
КУСКО, ПЕРУ
Куско - столиця імперії інків, одне з найдавніших міст світу, розташоване на висоті 3500 м. Тут на кам'янистих вуличках спадщина інків живе поруч із будівлями андського бароко. Найкраще це видно на прикладі храму Коріканча та церкви Св. Домінго, розташованих навколо Плаза-де-Арма. В цьому високогірному котлі культур америндів та метисів можна знайти дивовижні текстильні вироби, а також побачити чимало чудес археології. Поруч знаходиться знаменитий Мачу-Пікчу.
#17
САНКТ-ПЕТЕРБУРГ, РОСІЯ
Санкт-Петербург - друге за величиною місто Росії. У конкурсі духовний й культурний центр РФ посів 17-ту позицію. Найвидатніші міста Санкт-Петербурга - Зимовий палац, Казанський собор та Ермітаж. У місті, що розташоване в дельті Неви, можна знайти величезну кількість пам'яток мистецтва.
#18
БАНГКОК, ТАЇЛАНД
Золоті палаци, плавучі ринки, величні шпилі, вкриті порцеляною - все це про столицю Таїланду Бангкок. На ринку Пратунам та на площі Сіам-сквер вас чекає першокласний шопінг, а потім можна піти в сади готелю Dusit, створені за прикладом європейських. В районі Thonburi розташований чудовий храм Ват-Арун, а в районі Пхранакхон ви знайдете храм Ват-Пхо - храм Лежачого Будди.
#19
КАТМАНДУ, НЕПАЛ
Столиця Непалу Катманду посіла у рейтингу 19-ту сходинку. Місто розташоване в центрі долини, сповненої історичних пам'яток, стародавніх храмів, святинь та дивовижних сіл. Приїхавши сюди на вікенд, можна прогулятися разом з місцевими жителями серед пам'яток площі Дурбар або позайматися альпінізмом у жвавому районі Тамель. Також можна прогулятися магазинами і придбати унікальні вироби місцевих, що спеціалізуються на виготовленні килимів та паперових шпалер.
#20
АФІНИ, ГРЕЦІЯ
Афінам випала нагода приймати Літні Олімпійські ігри 2004 року, тому в місті почалися перетворення. Завдяки бездоганним паркам й вулицям, надсучасному метро, новим швидкісним дорогам, зручно розташованому аеропорту, а також точним знакам та вказівникам, столицею Греції стало легко пересуватися. Афіни, що стали цього року одним із переможців туристичного конкурсу - не просто перевалочний пункт на шляху до островів. Тут розташовані важливі пам'ятки західної історії - від Акрополя до храму Зевса Олімпійського та скарбів Національного музею археології.
#21
БУДАПЕШТ, УГОРЩИНА
Близько 60 мільйонів літрів води щодня вирує у 118 джерелах й свердловинах Будапешта. Місто спа-салонів пропонує своїм гостям різні ванни, починаючи з вируючих ванн Геллерта та великих купалень Сечені, побудованих в 1913 році в стилі необароко, до турецьких лазень XVI ст., які демонструють оригінальність архітектурного стилю Османської імперії. "Королева Дунаю" Угорщина зачаровує своєю історією, культурою та красою природи. Найрозкішніші місця Будапешта - ланцюговий міст Сечені, римські руїни в музеї "Аквінкум", площа Героїв, а також базиліка Св. Стефана.
#22
КВІНСТАУН, НОВА ЗЕЛАНДІЯ
Поціновувачі активного відпочинку стікаються до Квінстауна, щоб зайнятися спортом, від якого захоплює дух: каякінгом, банджі-джампінгом, катанням на водометному катері, рафтингом, походами й ходьбою на лижах. Любителі більш спокійних пригод можуть поїхати на екскурсію до ближнього фіорду Мілфорд-Саунд, який входить до складу національного парку "Фіордланд" зі списку Всесвітньої спадщини. Однак для більшості туристів це курортне місто примітне своєю роллю в кінематографі - саме тут знімалася велика частина кінотрилогії "Володар перснів".
#23
ГОНКОНГ, КИТАЙ
Неймовірний дімсам, "плавучі острови", вражаюча панорама міста - лише деякі з унікальних особливостей Гонконгу. Насолоджуватися видами традиційної китайської архітектури краще за все у селищі Нгонг-Пінг. Також можна з'їздити на вершину піку Вікторія, звідки відкриваються неперевершені краєвиди. Скелі й пологі пагорби саду Нань-Лянь подарують вам внутрішній спокій і гармонію подібно філіжанці заспокійливого чаю в кафе Стенлі. А єднання з навколишнім світом можна спробувати досягти в буддистському монастирі Чі-Лінь.
#24
ДУБАЙ, ОБ’ЄДНАНІ АРАБСЬКІ ЕМІРАТИ
Дубай - це багатонаціональна оаза, футуристичні силуети будівель якого височіють над Аравійською пустелею. Дубай - місто крайнощів і світових рекордів: найбільший фонтан, який танцює, найвища будівля (Бурдж-Халіфа), єдиний 7-зірковий готель (Бурдж-аль-Араб), найбільші штучні острови (Острови Пальм), найбільший природний квітник (Міракл-Гарден). Окрім того, тут можна взяти напрокат пустельний багі та вирушити в пустелю на пошуки пригод.
#25
СІДНЕЙ, АВСТРАЛІЯ
У Сіднеї, який посів 25-ту сходинку туристичного рейтингу, можна багато дізнатися про історію та сучасне життя Австралії. Неймовірний Оперний театр у Сіднеї виглядає як величезний човен-оригамі, що повільно розгойдується на хвилях гавані. Крім того тут можна поблукати вузькими вуличками району Росс, насолодитися вуличною виставою у туристичному центрі Секула-Кве, а потім вирушити до музею сучасного мистецтва. А вид з оглядового майданчика сіднейської телевежі просто захоплює: скористайтеся можливістю помилуватися містом із висоти пташиного польоту.

Читайте також