Політичний землетрус. Що принесе перемога Трампа та чому за нього голосували "ображені життям"

Політичний землетрус. Що принесе перемога Трампа та чому за нього голосували "ображені життям"

Фото: Reuters

Інавгурація нового президента США запланована на 20 січня.

Перемога Дональда Трампа на президентських виборах у США стала для багатьох у світі несподіванкою. Тисячі невдоволених – на вулицях міст. Сутички з поліцією та поранені правоохоронці. Посоромлені соціологи, які до останнього передрікали перемогу Гілларі Клінтон. Розкол серед республіканців – рідної партії Трампа. І нагадування, що в них таки існує система стримування і противаг.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Непередбачуваність та імпульсивний характер нового очільника Америки – ось що найбільше напружує політиків у різних країнах. Але фактом залишається головне. Ексцентричному мільярдеру і проголошеній ним політиці довірилась величезна кількість його земляків.

У Портленді, столиці хіпстерів і вічної весни, у штаті Орегон на західному узбережжі США тисячі людей вийшли на вулиці, щоб світові й особливо мешканцям інших штатів, але насамперед, політикам, було видно і чутно, що вони не обирали Трампа президентом. Протестує здебільшого молодь – беззбройна, з телефонами і фотоапаратами в руках. Люди виходять на вулиці не тільки в Орегоні, а й в Сіетлі, Чикаго, Нью-Йорку, Вашингтоні, Сан-Франциско, Лос-Анжелесі, Остіні, Атланті, Денвері та Філадельфії.

Мешканці великих міст голосували за Клінтон – це понад 26% від всього населення країни. 53%, своєю чергою, мешкають у передмістях і 21% – у селах.

Мапа голосування виглядає так  Клінтон перемогла у Орегоні й обох Вашингтонах – штаті й окрузі Колумбія, в Нью-Йорку, Нью-Джерсі, Меріленді, Вірджинії, на Гаваях, Мені, Нью-Гепширі й Род Айленді, Конетікуті й Делавері, Неваді, Колорадо і Нью-Мексико, Мінесоті і рідному Іліної. Решту штатів забрав собі Трамп – він переміг на Середньому Заході, у Південних штатах, Юті та Арізоні і навіть на Алясці.

Хто саме голосував за Трампа, намагалися з'ясувати соціологи та журналісти кількох видань. Особливо постарався The New York Times: видання навіть склало портрет виборця Трампа, який вмістився в один абзац: білий чоловік без вищої освіти, який мешкає у сільській місцевості або передмісті, ходить до церкви, боїться жінок або нещасливо одружений, боїться нелегалів і терористів.

І саме в цьому криється феномен Трампа. Він взяв свого виборця – вивчив всі його страхи, наплював на толерантність і правила хорошого тону і озвучив те, що говорять на кухні. Про забрані робочі місця Китаєм, про мусульман, про мексиканців, яких занадто багато наїхало. І це спрацювало.

Мільйони американців проголосували за Дональда Трампа – тричі одруженого готельного магната, який стане найстарішим президентом США, без жодного досвіду політичної роботи, але з великим досвідом роботи у телевізійних реаліті-шоу та кіно. Обраного президента Трампа можна побачити у таких стрічках, як "Принц з Беверлі Гілз", "Один удома-2", "Маленькі негідники", "Непередбачувана С'юзен". Останній фільм – особливо промовистий. Його випустили на екрани в 1996 році, Трамп з'являється там на обкладинці журналу як майбутній президент.

Більшість жінок у його родині, окрім другої дружини Марли та спільної з нею доньки Тіффані, мають слов'янські імена – Іванка, Івана, Меланія. Остання, до слова, обіцяє стати найвідкритішою першою леді країни – її оголені фото для чоловічих журналів та одна з перших фотосесій, знятих на території США, спричинили справжній фурор. Виборці Трампа знають, що перша леді гарна не тільки в одязі, а й без нього. Її промова на липневому з'їзді республіканців у Клівленді один в один схожа на стару промову місіс Обами зразка 2008 року – досі одна з топ-тем соціальних мереж.

Перші леді вже побачилися – поки Дональд Трамп та Барак Обама обговорювали перехід від однієї адміністрації до іншої, жінки обговорили методи виховання дітей у Білому домі. Чи говорили вони про промови, достеменно не відомо. Окрім промов, у перших леді несподівано з'явилася спільна риса – Меланія була дівчиною з обкладинок, Мішель – стане обличчям американського журналу Vogue у грудні. Різниця тільки – Мішель у гарній сукні, а Меланія – і так гарна.

Окрім Трампа, до Білого дому прийде ще дуже непростий для нинішньої влади України кабінет та адміністрація: Руді Джуліані, колишній мер Нью-Йорка, – йому пророкують посаду генерального прокурора. Зятеві Трампа Джарреду Кушнеру – посаду керівника президентського апарату.

Але головний сигнал вже подано – роботу перехідної команди очолив майбутій віце-президент Майкл Пенс. Досі там була інша людина. В американській системі – це супер важлива позиція, бо саме Пенс набиратиме членів нової адміністрації Трампа. Для розсвареного з Трампом республіканського істеблішменту це означає шлях до примирення. Бо Пенс має велетенські зв'язки у Вашингтонському політикумі, а Трамп показує, що готовий ними скористатися. Ніби, каже, бунтарство має межі.

Обрання Трампа на посаду президента розкололо не тільки країну, а й Республіканську партію, найпровідніші та найстарші члени якої публічно критикували та засуджували Трампа – насамперед, герой війни, сенатор-республіканець Джон Маккейн. Разом з Трампом-президентом, республіканці перемогли на виборах до Сенату, відтак контролюватимуть аж дві гілки влади – законодавчу та виконавчу.

Та попри всі нинішні мирні й немирні протести, зловіщі прогнози і недружню світову атмосферу, 45-й президент Америки потроху втупає у свої права. Трамп уже почав отримувати розвіддані, цей доступ до засекреченої інформації йому гарантує закон. За день до інавгурації, призначеної на 20 січня, тобто надвечір 19-го, обраний президент отримає коди доступу до ядерної валізки – її за ним цілодобово носитиме офіцер високого рангу. Утім, джерела в Республіканській партії твердять, що, найімовірніше, її контролюватиме віце-президент Майк Пенс. Так само, як за часів Джорджа Буша-молодшого це робив віце-президент Дік Чейні.

Трамп переїде до Білого дому, тільки після прийняття присяги. До того там житимуть Обами, які залишатимуть за собою і найвідоміший літак Америки – борт №1.

Президенти і перші леді мали звичку змінювати інтер'єр Білого дому. Трумани майже повністю його перебудували, бо найголовнішу будівлю країни побила цвіль та грибок. Жаклін Кеннеді перейнялася інтер'єром Білого дому і додала йому паризького шику. Які саме зміни привнесуть не тільки в політику Білого дому, а й в його інтер'єр Трампи – залишається тільки здогадуватися. Адже їхнє обійстя в Нью-Йорку за кількістю золота та дорогих прикрас нагадувало Версальський палац часів Людовіка XIV.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Наталки Пісні.

Політичний землетрус: чому ексцентричному мільярдеру довірились тисячі американців

Політичний землетрус: чому ексцентричному мільярдеру довірились тисячі американців

Повʼязані теми:

Наступна публікація