"Українські диверсанти" у Криму: що нині про це відомо, реакція України, Росії і Заходу

"Українські диверсанти" у Криму: що нині про це відомо, реакція України, Росії і Заходу

Фото: УНІАН

Російська ФСБ звинувачує українську розвідку у спробі вчинити теракти на території окупованого Криму.

У неділю, 7 серпня, російські прикордонники перекрили рух на усіх пунктах пропуску на адмінмежі між окупованим Кримом та материковою Україною. У російських ЗМІ почала з'являтися інформація про нібито перестрілку на адміністративному кордоні.

Протягом наступних трьох днів окупаційна влада частково або повністю відновляла рух на деяких пунктах пропуску, а потім знову закривала. Через це на адмінмежі з обох боків утворювалися кілометрові черги з людей та машин. Вранці 10 серпня усі три пункти пропуску знову почали працювати у штатному режимі.

За ці три дні поблизу адмінкордону спостерігалася висока активність ЗС РФ. Українські прикордонники зафіксували польоти вертольотів Мі-8, 1 БПЛА, пересування військової техніки поблизу позицій ВС РФ, а в нічний час з боку заводу "Титан" окупант намагався висвітлювати українські позиції прожектором. Також правозахисники і мешканці Криму повідомляли про рух російської військової техніки у півострові та зникнення інтернету на півночі Криму.

У Генштабі і заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука пояснювали такі дії російської сторони через так звані військові навчання, а нардеп Антон Геращенко запевняв, що з однієї з російських військових частин втекли солдати і силовики ловлять дезертирів.

На Кримському КПВВ у черзі стоїть близько п'ятисот машин

На Кримському КПВВ у черзі стоїть близько п'ятисот машин

ЗАЯВА ФСБ: "УКРАЇНСЬКІ ДИВЕРСАНТИ" У КРИМУ, ОБСТРІЛ З БРОНЕТЕХНІКИ

10 серпня Федеральна служба безпеки РФ заявила про запобігання в окупованому Криму терористичних актів, які нібито були підготовлені Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

За інформацією ФСБ, в ніч з 6-го на 7-е серпня 2016 року в районі міста Армянськ була виявлена група "диверсантів", під час затримання якої загинув співробітник ФСБ.

Далі, за версією російської спецслужби, в ніч на 8 серпня 2016 року ще дві групи "диверсантів" спробували прорватися до Криму, а спроби прориву "прикривалися масованим обстрілом з боку суміжної держави і бронетехнікою збройних сил України". ФСБ запевняє, що під час бою загинув російський військовий.

У Росії заявили, що на місці першої сутички були начебто виявлені 20 саморобних вибухових пристроїв, боєприпаси, міни, гранати і спецзброя. Також ФСБ заявила про ліквідацію "агентурної мережі" української розвідки у Криму із числа громадян України і Росії. Одним із організаторів терактів назвали мешканця Запорізької області Євгена Панова і навіть показали відео з ним.

Російська ФСБ повідомила про запобігання атаці України на окупований Крим

Російська ФСБ повідомила про запобігання атаці України на окупований Крим

КОГО ЗАТРИМАЛА ФСБ

39-річний Євген Панов, якого російська ФСБ оголосила "кримським диверсантом" і співробітником української розвідки, працює водієм на Запорізькій АЕС. Також він на волонтерських засадах працював у виконкомі в Енергодарі.

Панов є активістом "Самоборони" у цьому місті, у 2014-му році стояв на блокпосту на в'їзді в Енергодар. З початком російської агресії він пішов в АТО і служив у 37-му окремому мотопіхотному батальйоні ЗСУ під позивним "Юджин", демобілізувався у серпні минулого року.

Наразі невідомо, як Панов потрапив до Криму. Брат затриманого Ігор Котелянець стверджує, що його викрали на території материкової України і вивезли на окуповану територію.

Про інших "диверсантів" невідомо нічого, навіть їхніх прізвищ, хоча у ФСБ заявили про сімох затриманих.

ПУТІН ЗВИНУВАТИВ УКРАЇНУ В ТЕРОРІ

Після заяви ФСБ про "українських диверсантів у Криму" президент Росії Володимир Путін назвав безглуздою заплановану зустріч "нормандської четвірки" в Китаї .

Російський лідер заявив, що замість пошуків шляхів врегулювання конфлікту Україна "перейшла до практики терору". Також він пообіцяв, що смерті двох російських силовиків "просто так не минуться".

Путін звинуватив Україну в терорі

Путін звинуватив Україну в терорі

ПОРОШЕНКО НАЗВАВ ЗАЯВУ ФСБ "ФАНТАЗІЯМИ"

Президент України Петро Порошенко назвав "фантазіями" заяву ФСБ про "українських терористів" у Криму і звинуватив Росію у тому, що вона сама щедро фінансує та активно підтримує тероризм на території України – як на Донбасі, так і в Криму.

"Звинувачення російською стороною України у тероризмі в окупованому Криму лунають так само безглуздо та цинічно, як заяви російського керівництва про відсутність російських військ на Донбасі.

Ці фантазії - лише привід для чергових військових погроз на адресу України", - заявив Порошенко.

РЕАКЦІЯ В УКРАЇНІ НА ЗАЯВУ ФСБ

В Україні усі звинувачення ФСБ відкидають і називають провокацією. Радник глави СБУ Юрій Тандіт заявив, що "Україна не захоплює і не повертає силою свою територію, і не буде цього робити". Представник Головного управління розвідки Вадим Скібіцький заявив, що у Криму жоден український розвідник не був затриманий.

Міністр оборони України Степан Полторак звинуватив ФСБ у брехні. "Ця інформація не відповідає дійсності і є провокацією", – заявив він. Полторак пояснив поширення такої інформації з необхідністю російських військових якось виправдати їхню присутність у Криму. Міністр наголосив, що всі підрозділи українських Збройних сил знаходяться на материковій території України.

Секретар РНБО Олександр Турчинов вважає, що Росія планомірно готується до загострення ситуації та зриву Мінських угод. За його словами, "для того, щоб піти на подальшу ескалацію конфлікту, Путін не вигадав нічого кращого, за дешеву театральну постановку ФСБ з саморобними вибуховими пристроями".

Придумані Кремлем українські диверсанти можуть стати приводом до оголошення війни

Придумані Кремлем українські диверсанти можуть стати приводом до оголошення війни

РЕАКЦІЯ РОСІЇ НА ЗАЯВУ ФСБ

"Віце-спікер Державної ради Криму" Ремзі Ільясов заявив, що "проникнення українських диверсантів" на півострів слід прирівняти до негласного оголошення війни.

"Згідно з резолюцією ООН про визначення агресії, все це є актом агресії, а враховуючи, що за цією спробою диверсії, спробою державного тероризму стоїть Міністерство оборони України, це можна розцінювати, по суті, як оголошення війни", - заявив Ільясов.

Він додав, що Росія залишає за собою право вжити відповідні заходи згідно з національною військовою доктриною.

"Прокурор" Криму Наталія Поклонська заявила, що "Київ показав своє справжнє обличчя". "Не варто дивуватися тому, що ці люди хочуть принести насильство і на мирну кримську землю", — сказала вона. Поклонська пов'язала бадання українців здійснити "теракти" через начебто великий наплив туристів до Криму.

Глава комітету з оборони російської Думи Володимир Комоєдов назвав події на кордоні Криму "жахливою провокацією, яка може привести до дестабілізації не тільки в регіоні, але і в Європі". За його словами, в Україні багато зброї, якою можуть скористатися праві радикали.

Російський опозиціонер Олексій Навальний згадав, як у квітні 2014 року в Росії затримали 25 "бандерівців", які нібито готували теракти у семи регіонах РФ під керівництвом СБУ.

"Мільйон репортажів на телебаченні, на ток-шоу клоуни горлянки надривають. А потім терористи кудись зникли. Тихо, ні суду, ні слідства. З'ясувалося, що все це брехня від першого до останнього слова, а "терористами" назвали якихось невдах-гастарбайтерів. Всіх відпустили", - написав Навальний у Facebook.

РЕАКЦІЯ ЗАХОДУ НА ЗАЯВИ ФСБ І ПУТІНА

Міністр закордоних справ Литви Лінас Лінкявічус одним з перших відреагував на гучні заяви ФСБ і Путіна про "українських терористів. За його словами, президент Росії намагається легітимізувати війну та уникнути відповідальності.

"Агресор обвинувачує жертву у нападі. Старі методи КДБ. Підроблені обвинувачення Росії щодо України, щоб виправдати майбутню "відплату"?" – написав глава МЗС Литви у Twitter.

Екс-міністр закордонних справ Швеції та радник Порошенка Карл Більдт розділяє занепокоєння свого литовського колеги.

"ФСБ Росії стверджує, що Україна напала на Крим. Сміховинно. Росія готує привід для використання сили?", - написав він у Twitter.

"Агресор обвинувачує жертву у нападі. Старі методи КДБ"

Лінас Лінкявічус

Речниця Держдепу США Елізабет Трюдо заявила, що американський уряд бачив заяви Путіна і ФСБ, але порадила звернутися за коментарями до Києва. Вона зазначила, що США не хочуть "відволікатися від реальної проблеми, яка полягає не тільки в російській окупації та спробі анексії Криму, але і також в триваючій агресії на сході України".

"Наша позиція щодо Криму відома. Крим є і завжди буде частиною України. Ми засуджуємо та закликаємо до негайного припинення російської окупації Криму", - заявила Трюдо.

УКРАЇНА МОЖЕ СКЛИКАТИ РАДБЕЗ ООН ЧЕРЕЗ ЗАЯВИ РОСІЇ

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що Україна розглядає питання про скликання Ради безпеки ООН у зв'язку із заявами президента РФ Володимира Путіна про "українських диверсантів і терористів" в Криму.

Постпред України зазначив, що 11 серпня Радбез ООН проведе закриту зустріч щодо ситуації в Південному Судані, і він має намір на цій зустрічі звернути увагу на заяви російської сторони щодо Криму. Але якщо необхідно буде скликати Раду Безпеки ООН щодо ситуації з Кримом окремо, то "це буде зроблено негайно, навіть вночі".

Повʼязані теми:

Наступна публікація