Перший рік президента Порошенка. Експерти перерахували досягнення та провали

Перший рік президента Порошенка. Експерти перерахували досягнення та провали

Фото: facebook.com/petroporoshenko

Незважаючи на падіння рейтингу, Порошенко лишається найбільш популярним політиком в Україні.

"Життя по-новому" так і лишається мрією, але українці все одно найбільше довіряють Порошенку / Фото: President.gov.ua
25 травня минув рік як українці обрали президентом Петра Порошенка.

Рік тому його рейтинг був настільки високим, що вибори скінчилися першим туром. Опитування читачів ТСН.ua показало високі очікування, які українці покладали на Порошенка. Тепер же, за останніми опитуваннями компанії TNS, рейтинг довіри Порошенку впав втричі - до 17%.

Таку динаміку можна пов'язати як із неспроможністю президента надати громадянам впевненість у завтрашньому дні, так і з невиконанням Порошенком своїх обіцянок: українці не стали "жити по-новому", АТО не скінчилася за кілька годин, а сам Порошенко досі не продав свій бізнес.

Водночас експерти наголошують, що за рік роботи президент все ж таки багато чого досяг для України. Політологи у коментарі для ТСН.ua підбивали підсумки керування Порошенком державою.

Фото: УНІАН
Сергій Толстов, директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень:

- Головне надбання Порошенка - це те, що він своїм обранням президентом легітимізував владу, яку до того у західній пресі називали тимчасовим урядом. Таким чином він частково подолав політичну кризу в країні.

Що стосується надбань Порошенка, то це підтримка загального напряму реформування. Це достатньо велике надбання. Проте, з іншого боку, ефект реформ поки що не відчутний.

Далі серед надбань - встановлення відносин із Заходом, які дозволили залучити суттєву допомогу. З іншого боку, контролю над економікою у нього немає. Відповідно, його ставлення до поглиблення економічної та соціальної кризи в країні невідомо, оскільки він його не висловлює.

Конфлікт на Донбасі. Тут він принаймні виявив готовність до його розв'язання та мирного врегулювання, однак, на жаль, Мінські домовленості та переговори у "нормандському форматі" поки що не призвели до вирішення цієї проблеми.

Що стосується зовнішньої політики, то його декларації щодо подання заявки на вступ до Європейського союзу до 2019 року - нереалістичні. Декларації щодо успіхів на європейському напрямі теж дещо завищені та невиправдані. Через декілька місяців виявиться, що вони були безпідставними. З іншого боку, він все ж таки зумів мобілізувати позицію Європейського союзу на підтримку України і проводить з ними достатньо активний діалог.

Відтак визначити наслідки першого року президентства Порошенка достатньо важко. Але кредит довіри поки що залишається. Відтак треба працювати і провадити більш реалістичну політику.

Зараз рейтинг влади взагалі падає. Але, наприклад, у 2010 році рейтинг Партії регіонів після того, як вони підвищили ціну на газ для населення на 50%, впав рівно вдвічі впродовж місяця. Зараз рейтинг політиків послаблює стан економіки та ситуація, у якій влада не дає відповіді, що буде з країною. З іншого боку, у Порошенка немає конкурентів на політичній арені, які були би співмірні з ним за рівнем популярності й довіри. Тож, я думаю, що впродовж його президентської каденції, якщо він не буде робити критичних помилок, його позиції нічого не загрожує.

Досягнення та поразки Петра Порошенко за рік президентства

Досягнення та поразки Петра Порошенко за рік президентства

Фото: www.radiosvoboda.org
Володимир Фесенко, голова Центру політичних досліджень "Пента":

- Ключові досягнення Порошенка, по-перше, полягають у тому, що вдалося нейтралізувати ризики великої війни. Зараз вони потенційно залишаються, але все ж таки їхня вага є меншою. Вдалося звільнити значну частину Донбасу. Це теж, безумовно, є плюсом.

Триває процес відновлення армії – фактично з нуля. Тому що рік тому армії як такої не було. Як фактично не було і нормальних силових структур. Зараз ми бачимо процес їхнього відновлення. І на Сході України зараз обороноздатність все ж таки суттєво краща. Вона не ідеальна, на жаль, там є купа проблем – і з забезпеченням армії, і з кадрами, з генералітетом. Але все ж таки ситуація тут є кращою, ніж рік тому.

Друга важлива сфера діяльності президента - зовнішня політика. Ключовий напрям – євроінтеграція. Є досягнення – підписана Угода про асоціацію і зону вільної торгівлі (ЗВТ). І хоча не всі знають, але їх могли не підписати. Деякі дипломати і обізнані люди кажуть, що такі ризики були, велися ігри навколо цього питання. Є намагання гальмувати нашу європейську інтеграцію.

Відомо, що запуск ЗВТ у повному обсязі відкладався. Зараз вона вже працює, навіть у вигідному для нас форматі, проте не повністю. Однак вже під нашим тиском було досягнуто рішення, що все ж таки більше відкладання не буде.

Є проблема, пов'язана з безвізовим режимом. Були завищені очікування та обіцянки. Але війна й економічна криза посилили побоювання наших європейських партнерів щодо навали пошукачів притулку, політичних біженців, трудових мігрантів. Тому зараз європейці відверто гальмують цей процес. І от Рига була місцем боротьби за просування питання про безвізовий режим. Я все ж таки сподіваюсь, що це питання буде врешті вирішено. Поки сказати важко, але процес іде в цьому напрямку.

Є певне просування вперед, зокрема, у процесі деолігархізації. При чому, важливо те, що Порошенко орієнтований не на те, щоб знищити олігархів узагалі (а в громадській думці ця ідея популярна), а саме зменшити їхній вплив і в той же час співпрацювати з ними в економіці, у питаннях оборони. Тут проявляється специфіка політичного стилю Порошенка - гнучкість і поміркованість. Це допомогло йому виграти вибори і зараз допомагає.

Водночас критики, безумовно, багато - і через реформи, і через боротьбу з корупцією, і через кадрові помилки. До того ж його критикують за бізнес, який він не продав.

Якщо підсумовувати, то я би сказав так, цитуючи Горбачова: "Процес пішов". Держава під керівництвом Порошенка рухається у правильному напрямку, але не так швидко, як хотілося б. Це пов'язано з тим, що Порошенко намагається уникати в процесі руху пасток, ризиків, різного роду халеп.

Незважаючи на те, що його рейтинг падає, він все одно лишається найбільш популярним серед українських політиків.

Фото: golos.ua
Андрій Золотарьов, керівник центру "Третій сектор":

- Головна помилка тих, хто намагається оцінювати Порошенка, робить це з точки зору виконання обіцянок. Але в першу чергу Порошенко політик. З точки зору політика, який бореться за владу, у нього все добре. У протистоянні з олігархами рахунок на табло – на користь президента. Він продемонстрував свою домінуючу роль.

З іншого боку Захід сприймає президента як політика номер один. Фактично на тлі провального Ризького саміту гроші все ж таки дали, а це визнання того, що все ж таки його сприймають як першу особу. Адже повернення до Конституції 2004 року породило дуалізм влади, призвело до протистояння прем'єра і президента. Але в цій конкуренції президент виявився переможцем, адже навіть на тлі не дуже гарних соціальних результатів у президента досить високий рейтинг. Він не звалився в піке на відміну від прем'єра. І це фактично залишає йому політичну перспективу. З політичної точки зору непогані результати.

По-друге, президент залишився бізнесменом, обіцянка залишити бізнес не виконана. Він вигадує якісь причини, чому це не вдається, але факт є фактом – прибутки Roshen збільшилися у 9 разів. Пересічні кияни бачать, що біля кожної станції метро як гриби після дощу виросли ці магазинчики Roshen.

По-третє, Порошенко уклав контракт з країною, підписався під тим, що дасть їй можливість жити по-новому, і контракт цей за рік не виконав. Він виконав певні обіцянки, але досягненнями їх можна назвати з натяжкою. Зокрема, Порошенко підписав асоціацію з ЄС, але торгівля України з ЄС за цей рік фактично зменшилася більш, ніж удвічі. Наслідки діаметрально протилежні.

Намагалися отримати безвізовий режим – це також була обіцянка Порошенко – а отримали "ризьким шлагбаумом" по лобі.

Інколи здається, що Петра Олексійовича більше цікавить створення власного позитивного іміджу в інформаційному просторі, ніж серйозні державні справи, як, наприклад, боротьба з корупцією. Опитування підприємців свідчить про те, що люди скаржаться, що працювати стало складніше, фактично корупційна рента зросла. Мабуть тому ми замість демократії і формування політичної нації отримали те що, отримали.

Певні речі можна віднести й до здобутків президента. Наприклад, про відновлення дієздатності Збройних сил. Але це фактично зроблено 50 на 50 разом із суспільством. Трошки зменшили фінансування утримання президента та його оточення на відміну від Януковича. Тоді були мільярди, а зараз 900 млн. І це добре.

Але у головному, мрії громадян України про "життя по-новому" не виправдалися. Президент завжди демонстрував бажання увійти до підручників з історії. Але судячи з першого року президентства, він може до них увійти як президент економічного занепаду та жебрацтва більшості українців.

Саміт Східного партнерства в Ризі не приніс дипломатичних проривів Києву

Саміт Східного партнерства в Ризі не приніс дипломатичних проривів Києву

Лише 1% українців вважають, що влада повністю виконує покладені на неї функції. Такі дані опитування оприлюднила компанія TNS On-line TRACK. 31% опитаних українців вважають дії влади щодо стабілізації ситуації в країні абсолютно незадовільними. Крім того, з листопада 2014 року вдвічі упав індекс оцінки діяльності уряду. 68% українців оцінили його дії незадовільно. Експерти пояснюють такі результати низкою прийнятих непопулярних законів, пов'язаних із тарифною політикою держави.

51% українців не задоволені діяльністю президента. Водночас індекс оцінки його діяльності з липня 2014 до квітня 2015 року впав лише на 12 пунктів і залишається на рівні нижче середнього.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація