Глобальні плани Путіна та дивовижна Україна. Про що писав журналіст Павло Шеремет

Глобальні плани Путіна та дивовижна Україна. Про що писав журналіст Павло Шеремет

Павло Шеремет / Фото: Reuters

Читайте добірку тез Шеремета про ключові події в житті України. 

Вранці 20 липня у центрі Києва був жорстоко вбитий відомий журналіст та блогер Павло Шеремет. Автомобіль, e якому він пересувався, підірвали за допомогою вибухівки, закріпленої під днищем водійського сидіння. Крім вбивства через професійну діяльність, з-поміж версій силовики розглядають можливість дестабілізації ситуації в центрі Києва та неприязні стосунки.

Відомий журналіст та блогер Павло Шеремет активно цікавився життям в Україні та писав статті щодо ключових подій у житті нашої держави. ТСН.ua вирішив зібрати головні тези публікацій Шеремета, які стосуються України.

Євромайдан

Росія втрачає Україну

Павло Шеремет

Більшість своїх публікацій та блогів Шеремет почав присвячувати подіям в Україні незадовго до початку Євромайдану. Напередодні провалу підписання угоди про асоціацію України та ЄС тодішнім президентом Віктор Януковичем Шеремет писав, що РФ поступово втрачає Україну.

"Росія втрачає Україну. Київ - буквально за крок від масштабного договору з Євросоюзом, а Москва відповідає похмурим мовчанням або погрозами"

Шеремет наголошував на необхідності діалогу між РФ та українською елітою без погроз, властивих російському політичному режиму.

"Емоційний настрій української еліти зрозумілий. Курс на Європу - це цивілізаційний вибір України і ковбасою його не перебити. Але якщо Москва хоче зберегти Україну в орбіті своїх інтересів, то, як мінімум, треба розмовляти з українською елітою. Розмовляти шанобливо, відкрито, чесно, прямо, без зарозумілості та погроз. Але, мабуть, посилення політичного режиму в Росії веде поступово до деградації політичного класу", - писав він. 

Після провалу асоціації та початку протестів на Євромайдані Шеремет критикував політику Януковича та наголошував на необхідності змінювати політичну верхівку України, провести люстрацію та перезавантаження влади.

"Україні життєво необхідний уряд Народної довіри і Народного порятунку (…) Другий крок - це серйозне рішення щодо  майбутньої люстрації. Не можна відбутися тільки розпуском "Беркута", тому що люди не дурні, вони розуміють, що замість спецназу з ненависною назвою прийде такий же спецназ, тільки під іншою вивіскою. Якщо ви не спитаєте  з чиновників і тих, хто під прикриттям депутатських мандатів розпалював пожежу політичного конфлікту і репресій, то завтра вони завдадуть нового удару", - наголошував Шеремета.

Анексія Криму

Крим здали без бою, практично без будь-якого опору

Павло Шеремет

Напередодні вторгнення російських силовиків на півострів Шеремет писав про настрої кримчан, ініційоване проведення опитування щодо статусу АРК  та наміри місцевої влади звернутися до Росії "за захистом".

"Але таке опитування і проводити не треба: більшість мріє про приєднання до Росії. За винятком кримських татар. Їх зараз - близько 10 відсотків. Як мені розповів один із керівників руху кримськотатарського народу, настрій у людей депресивний: татари під російський протекторат переходити не хочуть", - писав він.

Із початком штурму кримських військових частин російськими "зеленими чоловічками" Шеремета писав, що українська влада кинула своїх бійців сам на сам із озброєним агресором та здала півострів "без бою".

"В історії ця сторінка ляже ганьбою на українську армію і українську владу. Шалено шкода солдатів і офіцерів, які опинилися на цьому зламі. Залишилися сам на сам  із потужним противником, агресивним і озброєним до зубів. Військові подавали сигнали з проханням про допомогу. Вони просили Київ пояснити їм план дій. Люди хотіли просто розуміти, що їх чекає за найгіршого розкладу. Але Київ мовчав або слав невиразні накази і заклики "триматися". Тільки, як триматися, з Києва не роз'яснювали (…) Крим здали без бою, практично без будь-якого опору".

Павло Шеремет / Фото: Reuters

Війна на Донбасі  

Привид Новоросії навис над Україною

Павло Шеремет

Після анексії Криму почалися збройні безлади на Донбасі. Шеремет розмірковував про втрату контролю над українськими територіями  та "привидом Новоросії", який загрожує державі.

"Далі, згідно із найпоширенішою точкою зору, в Києві отямилися, оскільки "вал сепаратизму накривав Україну". Мається на увазі хроніка подій: після Криму почалися заворушення на Сході України, головним чином на Донбасі, і до травня Київ втратив контроль практично над усією Донецькою областю і значною частиною Луганської. Потім заворушення в Одесі (трагедію 2 травня в окрему історію намагаються не виділяти), в Харкові, Запоріжжі. Діагноз звучить драматично: "Привид Новоросії навис над Україною", - писав він.

Після подій в "Іловайському котлі" журналіст наголошував, що РФ не відмовилася від планів продовжувати війну із Україною.

"Проект "Новоросія" не закритий. Ніхто з авторів і натхненників цього проекту-катастрофи навіть не думав від нього відмовлятися: занадто багато грошей і інших дивідендів він їм приносить", – йдеться у його блозі. 

Шеремет вважав, що у Кремлі йдуть баталії між двома угрупуваннями – тими, хто за війну просто  зараз, і тими, хто просто за війну.

"У Кремлі зараз немає впливових сил, які відстоювали би мир із сусідами. Це умовно одержимі імперіалісти і розважливі імперіалісти"

Нова українська влада

Нинішня Рада померла ще при народженні

Павло Шеремет

Багато Шеремет писав і про нову українську владу.

"Досить довго українці сподівалися, що кривавий жах на південному сході швидко закінчиться, так само несподівано, як він і починався. На очікуваннях світу і консолідації позачергові президентські вибори в кінці травня виграв Петро Порошенко".

Журналіст описував звивистий шлях Порошенка до вершини та відзначав, що сподівання українців на гаранта миру, спокою та гаразди змінили надії на "мирні перспективи".

Говорячи про розпад коаліції у парламенті в липні 2014, Шеремет називав Раду недієздатною.

"Нинішня Рада померла ще при народженні. Після Майдану цей український парламент, взагалі, нагадує одноногого і однорукого ветерана невідомої війни, який на перехресті збирає гроші з довірливих водіїв. Рада недієздатна давно".

Говорячи про парламентські вибори 2014, Шеремет наголошував, що у владі почалися кардинальні зміни.

"Одразу після перемоги Майдану навіть через старий парламент вдалося провести закони про люстрацію суддів і силових структур. Восени обрали новий парламент, і у Верховній Раді тепер більшість становлять проєвропейські і антиросійські сили. Від могутньої ще недавно Партії регіонів залишилися лише осколки", - писав він.

На його думку, після Майдану у більшості молодих політиків – колишніх громадських активістів, комбатів та інших, почалося нове життя.

Плани Путіна 

Москва не шукає компроміс, а активно заплутує ситуацію, інтригує і маніпулює, вбиває кілки і клини

Павло Шеремет

У своїх блогах та виступах Шеремет наголошував, що глава РФ Володимир Путін не обмежиться анексією Криму і буде намагатися створити сухопутний коридор до півострова.

"Я вважаю, що треба ставити перед собою ось цю найвищу планку. Війна буде йти дуже довго і плани у Путіна глобальні", - писав він.

На думку Шеремети, імперські амбіції РФ не зможуть зупинити ані санкції, ані переговори із західними партнерами.

"Володимир Путін не збирається просто так віддавати Донбас Україні. Інтенсивні переговори із Заходом з українського питання багато експертів помилково сприймають як сигнал Кремля до компромісу, тим більше - капітуляції. Москва не шукає компромісу, а активно заплутує ситуацію, інтригує і маніпулює, вбиває кілки і клини. Призначення Бориса Гризлова і Дмитра Козака - це переклад проблеми Донбасу з рівня військової спецоперації на рівень державної політики", - писав він

Квіти біля місця вбивства Павла Шеремета / Фото: УНІАН

Боротьба із корупцією

Країна задихається в економічній кризі, одвічна проблема - корупція теж нікуди не поділася

Павло Шеремет

Шеремет писав, що попри підйом патріотизму в Україні, основною проблемою у державі залишається корупція.

"В Україні досі неймовірне патріотичне піднесення. Щоправда, одного патріотизму замало. Країна задихається в економічній кризі, одвічна проблема - корупція теж нікуди не поділася, тому в уряд запросили іноземців як гарантії непідкупності та професіоналізму", - говорив він про другий склад Кабміну Арсенія Яценюка.

Шеремет згадував і про показові публічні арешти чиновників-корупціонерів. Утім, він наголошував, що лише цього замало для того, аби побороти систематичне хабарництво в Україні.

"Але тільки арештами під телекамерами корупцію не побороти. Якщо справа не дійде до суду, якщо вранці чиновника заарештовують, а ввечері вже випускають під будь-яким приводом або під заставу, або чиновник отримає умовний термін після багатьох місяців судової тяганини (рекорд належить Росії - 9 років умовно якось дали колишньому голові ФСБ Ковальову у часи Єльцина), то сенсу великого від цих піаркампаній не буде".

Реформи

12 тисяч людей перетворили ГПУ в болото п'явок, які абсолютно не зацікавлені в будь-яких реформах

Павло Шеремет

Одним із прикладів успішного запровадження реформ в Україні Шеремет називав створення Антикорупційного бюро.

"За 12 місяців вдалося на конкурсній основі обрати керівництво Бюро, провести ще більш масштабний конкурс, відібрати перших детективів, почати технічне оснащення служби, підключитися до всіх баз даних, створити спецназ, порушити перші кримінальні справи і вже 9 справ передати до суду. Ніде в Східній Європі так швидко робота аналогічних служб не запускалася", - писав він у квітні 2016-го.

Ситуацію із реформою у ГПУ журналіст називав абсолютно протилежною та наголошував, що у цьому відомстві не йдуть навіть на мінімальні зміни.

"12 тисяч людей перетворили ГПУ на болото п'явок, які абсолютно не зацікавлені в будь-яких реформах і змінах. Змінюються генеральні прокурори, але нічого не змінюється всередині Генеральної прокуратури. Прокуратура не згодна навіть на косметичні зміни і зжерла за рік групу реформаторів. Всі спроби перевиховати старих прокурорів і волати до їх совісті і чесності приречені", - висловлював думку Шеремет.

Він наголошував на необхідності створення Державного бюро  розслідування.

Про життя в Україні

Життя в Україні змінило моє ставлення до рідної мови

Павло Шеремет
 

У своїх блогах Шеремет називав Україну дивовижною та наголошував, що наше суспільство має "загострене почуття справедливості і рішучості".

"Україна - дивовижна країна. За всього нехлюйства, корупції і бездоріжжя обов'язково натрапиш на незвичайні рукотворні місця - цікавий музей, парк, гарний готель або незвичайний ресторан. І я завжди намагаюся поділитися з друзями своїми несподіваними і приємними відкриттями".

Також він писав, що життя в Україні змінило його ставлення до рідної мови.

"Життя в Україні змінило моє ставлення до рідної мови. Я все частіше переходжу на українську, нехай вона і звучить у мене кострубато, але я живу в україномовному середовищі. Спочатку ви говорите українською через повагу до тих людей, хто поруч з вами. Потім це стає чимось природним".

Повʼязані теми:

Наступна публікація