Від Twitter до Facebook. Українці, які збудували кар'єру у всесвітньовідомих ІТ-компаніях

Від Twitter до Facebook. Українці, які збудували кар'єру у всесвітньовідомих ІТ-компаніях

ТСН.ua розшукав ІТ-героїв, яким вдалося потрапити в ІТ-компанії зі світовим визнанням. Ми поговорили про їхні досягнення та натхнення для молодих спеціалістів.

Вони ще студентами мріяли потрапити до величезних ІТ-корпорацій, таких як Twitter, Facebook, Sigma Software чи Epam. Зараз ці ІТ-спеціалісти працюють у міжнародних компаніях і роблять величезну справу.

Дехто з них, хто працює в Кремнієвій долині, прагне повернутися до України і зробити крутий соціальний проект, інтегрувати західний менталітет в українські реалії.

Дехто, працюючи на міжнародну ІТ-компанію, перебуває в Україні і допомагає створювати програмне забезпечення для дефібриляторів, а хтось пройшов визначний шлях від звичайного тестувальника програмного забезпечення до провідного бізнес-аналітика.

Спільно з IT-Prospect Європейської Бізнес Асоціації ТСН.ua розшукав ІТ-героїв, яким вдалося потрапити в ІТ-компанії зі світовим визнанням. Ми поговорили про їхні досягнення та натхнення для молодих спеціалістів.

ОСТАП КОРКУНА

Software Development Expert, Facebook

Остап Коркуна
Я народився та вчився у Львові. Закінчив ЛНУ ім. І. Франка, а саме прикладну математику. За фахом і покликанням є програмістом. Після закінчення університету недовгий час працював у Львові. Від 2009 року працюю на компанію Facebook інженером-програмістом (software engineer).

У Facebook я працюю з інфраструктурою. Людям він здається досить простим сайтом, але насправді те, що всі мають змогу бачити є лише "вершиною айсбергу". Більшим є те, чого не видно, бо це складна технічна система. Моя робота полягає в тому, щоб будувати системи, які дозволяють бачити, коли щось працює не так.

Наша команда створює рішення для моніторингу всієї інфраструктури, усіх серверів, ми створюємо системи, що шукають аномалії, проблеми. Глобальність компанії спричиняє наявність проблем, яких нема в інших компаній. Мені це цікаво і тому я поки не створюю власний стартап.

Це не настільки складно, як би здавалося. Це багатьом людям здається, що Facebook – щось захмарне, за океаном, і це взагалі неможливо. Все можливо. Будь-яка талановита людина, яка вміє працювати над собою, може відправити резюме, сконтактувати зі мною і потрапити в Facebook, якщо їй цікавий такий challenge.

АРСЕН КОСТЕНКО

Video systems engineer, Twitter

Арсен Костенко / Фото: Прес-служба LVIV IT ARENA
Я інженер відеосистем (video systems engineer), конкретно працюю над Snappy TV. Це проект, за допомогою якого можна брати будь-яке потокове відео і перетворювати його на короткі відеоролики, потім розшарювати їх в YouTube, Facebook, у сам Twitter і просто завантажувати собі на комп'ютер.

І часто, коли я ставлю собі таке запитанн, мені здається, що я хотів би зробити щось в Україні. Можливо, це непопулярна думка, але я хотів би зробити щось для спільноти, або як це кажуть англійською – for the comunity. Насамперед тому, що я багато в чому завдячую знанням, отриманим в Україні.

Я намагаюся зрозуміти, що б такого міг у принципі зробити. Найпростіша річ, яку я вже роблю, – приїжджаю до України і розповідаю молодим фахівцям, що вони без проблем можуть поїхати працювати за кордон чи до Силіконової долини, якщо вони цього дійсно прагнуть. Я вірю, що поняття "за кордон" не повинно бути чимось типу великої стіни, за яку нас не пускають, а ми туди ломимося, бо там земля обітована.

Насправді там такого немає. Там теж треба працювати, теж є свої винятки і проблеми. І було б круто, щоби більше людей розуміли, що це не стіна, це невеличкий живопліт, який можна у будь-який момент перескочити, і за ним радикально нічого не зміниться. Це перше. Друге – просто розповідати про тамтешні технології, щоб рівень українських фахівців теж був достатньо високим (читайте велике інтерв'ю з Арсеном Костенком на сайті ТСН.ua).

СЕРГІЙ ПОДНОС

GlobalLogic

Сергій Поднос, GlobalLogic Харків.
18 років своєї кар'єри я провів із компанією GlobalLogic  у Харкові. Зараз я займаюся дуже цікавим проектом: допомагаю створювати програмне забезпечення для дефібрилятора — медичного пристрою, що рятує життя. Це дуже надихає: бачити за рядками коду живих людей, яким у критичний момент допомогли пристрої, створені з моєю участю.

До того ж, мене заряджає енергією моя команда: це більше 80 талановитих людей. Мені здається, що найважливіше — це підтримувати в колективі атмосферу відкритого вибору, коли навіть найскладніший процес приймається не як догма, а як найбільш ефективний шлях досягнення мети проекту.

Крім цього, я захоплююся автоспортом: раніше організовував у Харкові ралі, а останніми роками разом із командою ентузіастів займаюся розвитком екомобіля "ХАДІ-34". З ним ми щороку беремо участь у міжнародних змаганнях найекономічніших автомобілів у світі Shell Eco Marathon. "ХАДІ-34" здатний проїхати 575 км на одному літрі бензину, що є рекордом України.

РОМАН САХАРОВ

провідний бізнес-аналітик ЕРАМ

Роман Сахаров - людина-енерджайзер, яка зросла в компанії ЕРАМ з тестувальника програмного забезпечення до провідного бізнес-аналітика
Найважливіше в роботі для мене – це люди, з якими я працюю. Важливо знати, чого вони прагнуть, що їм цікаво. Прогрес – це другий важливий складник роботи. Якщо є рух вперед, ти реалізовуєш свій певний потенціал. Ідеально мати можливості зростати на роботі та розвиватися поза робочими проектами. Власний рух вперед, можливість дійсно щось змінити, зробити ліпше, побачити результат своєї праці – що змогли зробити ефективний сервіс для клієнта чи поліпшити процес, який до цього працював небездоганно – усвідомити, що це саме win-win.

Я починав з тестувальника в EPАM та став бізнес-аналітиком, бо мені було цікаво розібратись в процесах, в тому, що потрібно клієнтові. Я комунікував та намагався йти на крок попереду обов'язків, яких вимагала моя позиція. Коли я, звичайний бізнес-аналітик, сказав, що мені цікаво розвивати людей, мене надихнули на створення Community. Під час роботи з людьми я вчився та створював свій авторитет. Так це працює в ЕРАМ.

Зараз я фактично займаюся допомогою людям не тільки у рамках проектів EPАM, часто і поза його межами – виступаючи на meet-ups чи конференціях, наприклад, Business analysis and quality assurance conference, Project Management Days. Півтора року тому я також виступав на Львів ІТ Арена.

2014 року я отримав IT Awards в категорії Business Analysis. Це нагорода, задля якої міжнародне та українське журі визначає на основі твоїх певних досягнень як професійно ти впровадив певні зміни в компанії, наскільки ти там захоплений своєю справою. В той період я саме був концентрований на бізнес-аналітиці, ще додатково на Agile.

Я пишаюся насамперед не тільки нагородами, але ініціативами. Наприклад, Agile Community, Business Analysis Community, бізнес-аналітичне менторство, яке допомогло мені підготувати велику кількість бізнес-аналітиків в Києві, Харкові, частково в Дніпрі. Спочатку це було в вигляді робочих груп, котрі потім переросли в повноцінні community.

ОЛЕКСІЙ ЛУПАН

QA Trainer в Astound Commerce Ukraine

Блогер testitquickly.com, багаторазовий доповідач головної конференції QA інженерів східної Європи (SQA Days) та України (QA Fest)
Для мене дуже важлива можливість займатися науковими дослідженнями. Не просто робити те, що я вмію найкраще, але й ще системно досліджувати ті питання, які з першого погляду здаються вже повністю вивченими і зрозумілими. Системний погляд дозволяє мені знаходити нові цікаві області, грані, можливості. Ділитися та пояснювати іншим - дуже круто.

Досягнення – то, мабуть, довіра та визнання колег. Вони мене називають ідейником та драйвером наших QA Boot Camp програм. Завдячуючи тому самому системному підходу, можу розгледіти потенціал "к'юейника" у кандидатів без найменшого досвіду.

ОЛЕКСІЙ СТОЛІТНІЙ

Managing Director at Sigma Software Inc., the USA

Олексій Столітній
Займаюся розвитком компанії Sigma Software у U. S., останні півтора року живу в Нью-Йорку, відтоді, як ми відкрили Нью-Йоркський офіс. Я вдячний безлічі шансів навчитися новому, крутим менторам, які допомагають мені в компанії і нашим клієнтам, за прекрасні і цікаві проекти у багатьох сферах — від медіа та реклами до мобільних додатків до рішень в галузіі aviation, gaming, automotive, etc.

І важко сказати, що найважливіше в роботі, напевно, це цілий комплекс якихось моментів, і спільна робота інтуїції, вміння усвідомити що робиш і навіщо, оволодіння абстрактним мисленням і баченням картини загалом і вміння поставити себе на місце свого клієнта або співрозмовника, розвинена емпатія. Коли є все це, і, напевно, непідробний інтерес і віра в те, що робиш, — можна зробити все, що завгодно.

Мене особисто надихає вивчення нового — оволодіти новими навичками або технологією, знайти спосіб вирішення нестандартної проблеми і при цьому отримати комплексні знання в різних галузях і з різних боків. Мені завжди здається, що дуже важливі кругозір, допитливість і прагнення. Надихає, коли прокидаєшся, і знаєш, що сьогодні треба стільки нового дізнатися чи розв'язати задачу, яку не вдалося вирішити вчора. Надихає challenge.

Хочу зазначити, що будь-який досвід варто сприймати як урок, побільше бути відкритим до навколишнього світу — він постійно доносить нам фідбек, знаходити і сприймати раціональне зерно в будь-якій ситуації і жити тим, що робиш. Do the best work of your life. Do what you love.

АНДРІЙ ДАНИЛОВ

програм-менеджер Luxoft Україна

Андрій Данілов
В Luxoft є великі можливості для побудови міжнародної кар'єри. Проте для мене важливішою є можливість саморозвитку, а кар'єра буде вже результатом інвестицій моєї енергії. Гроші? Це важливо, але в довготерміновій перспективі важливіше розуміти чи може компанія, на яку ти працюєш, дати тобі щось більше, ніж тільки фінанси. Luxoft – може, і тому я тут.

Мені важливо реалізовувати свій потенціал і робити це в компанії зі сприятливою корпоративною культурою. Під "сприятливою" я маю на увазі як чіткість стратегії компанії, комфорт взаємодії із колегами, так і цінності. Ось тільки кілька із цінностей Люксофт, які мені найближчі – дотримання свого слова, щире спілкування, fun – робити все із задоволенням.

Я не розділяю моє життя на частини. І сім'я, і робота, і соціальна активність – це все чим я живу і що органічно переплітається. Найбільше досягнення – це міцна і щаслива сім'я, моя королева та дві маленькі принцеси. Також я пишаюсь, що беру участь в соціальних ініціативах, наприклад, в організації театральних вистав для дітей у дитячих будинках.

Також я є одним із ідеологів спільноти Luxoft Leaders League. Кажуть, що для багатьох я є прикладом побудови успішної кар'єри в ІТ – за 3 роки я зріс із позиції тім-ліда (6+ людей у команді) до портфоліо менеджера (90+ людей у команді в різних локаціях).

БОРИС ПРАЦЮК

голова відділу досліджень та розробок Ciklum

виграв із командою хакатон IoT World 2016 в Кремнієвій долині, а також створив власний фінансовий стартап
Найголовніше в роботі – це моя команда. Все що ми робимо, чого досягаємо – це все завдяки гарно підібраній команді та "сімейних" взаємин. Маючи широкий спектр знань та навичок, ми можемо втілити майже будь-який проект. Тому я почуваюся дуже впевнено на перемовинах.

Ще починаючи зі школи, мені було цікаво досягати поставленої мети. Тому головною мотивацією в роботі є довести самому собі, що я це можу. Досягаючи чогось, я роблю свій внесок у розбудову нашої нової держави. І з думкою, що мій приклад може когось змотивувати на нові звершення, дуже легко йти вперед.

Наступна публікація