За рік бурштинові "ділки" заробляють стільки, скільки потребує військовий бюджет України

За рік бурштинові "ділки" заробляють стільки, скільки потребує військовий бюджет України

Фото: ТСН.ua

ГПУ готує нові гучні спецоперації на Волині та у Житомирській області.

4 липня була проведена спецоперація проти бурштинової мафії у Рівненській області, яку очолювала низка високопосадовців в обласній прокуратурі, поліції та СБУ. Загалом було 123 обшуки. Було затримано щонайменше 22 особи, серед яких заступник головного прокурора області - Андрій Боровик. Його підозрюють в організації злочинного угрупування з незаконного видобутку бурштина на Рівненщин. 

Наразі ГПУ, СБУ проводять допити затриманих та інших осіб. В ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту ТСН.Тиждень Станіставу Ясинському генеральний прокурор Юрій Луценко розповів подробиці справи, як слідство виходило на фігурантів і чому боротьба з бурштиновою мафією особисто для Луценка є принциповою. 

 

- Дуже багато розмов про спецоперацію у Рівненській області, але маємо мало деталей. Кажуть, у злочинній групі було 22 людини, 123 обшуки.

- Я народився у Рівненській області і з першого дня мого призначення я зрозумів, що приїхати туди без ліквідації або принаймні серйозного удару по "бурштиновій мафії" я просто не маю ні службового, ні людського права. Відтак, у співпраці з СБУ і МВС ми вели розробку інформації про злочинну організацію, яка кришувала незаконний видобуток бурштину. Традиційно з цим боролись дуже просто: заїжджали і хапали людей з помпами, які були фактично найманими рабами високопоставлених кришувальників. Робили позначку, що проведена операція і на цьому нічого не змінювалось. Люди брали нову помпу і все продовжувалось. Цього разу ми зробили так, як це мало бути зроблено уже давно ще до масового ураження області цією злочинною організацією.

Під час санкціонованих судом прослуховувань фігурантів ми побачили, що ключову роль у цій схемі грає заступник обласного прокурора. З ним співпрацює підполковник СБУ з контррозвідки та низка інших осіб. Декілька останніх тижнів ми вели санкціоновану зйомку їхніх переговорів. Виявили основну схему: у Рівному ці діячі пробили єдину ліцензію для підприємства, яке оцінює незаконний бурштин і розмістили його у центрі міста в приміщенні колишнього банку. Туди звозився незаконний бурштин з Волині, Житомира, Рівного. Після цього зловмисники величезні брили дорогого бурштину підміняли на маленьку фракцію. За вагою все співпадало, а за ціною державу грабували на дуже серйозні суми. Це була перша зрозуміла частина їхнього злочинного збагачення. Далі більше. Слідство рухалось далі до низу. Тепер можемо сказати, що маємо повну картину того, скільки і хто щоденно заробляв з кожної помпи. Ці діячі вели навіть табель такий як на заводах: за прізвищами, датами, скільки годин відпрацьовано, скільки збирається данини і як вона ділиться. Більше я сказати не можу. Думаю, що безліч годин аудіозапису, викривальних показів членів організації, свідків буде досить, щоб притягнути до серйозного покарання злочинну організацію.

В чому проблема? В тому, що буквально на другий день після її завершення на столицю виїхала величезна кількість "рішал", адвокатів, багатих людей і членів уламків іншої "бурштинової мафії" з тим, щоб витягувати їх із суду. Ба більше, чинний закон не передбачає для цих діячів обов'язкового арешту. Тому боюсь, що у судах може бути ухвалене рішення про домашній арешт або інший вид запобіжного заходу. Наприклад, застава. Для усіх ділків бурштинового мафіозного утворення будь-яка застава не є проблемою. Наразі сума застави співпадає з кількістю вилучених цінностей. Під час обшуків було накладено арешт на приблизно півтонни бурштину, декілька сотень тисяч грошових коштів. Тому сума застави усіх затриманих - приблизно 25 млн грн.

Далі подивимось. Але справа не в цьому. Слідство далі робитиме свою справу і буде виходити на інших фігурантів. Я скажу абсолютно відверто: це не кінець бурштинової мафії. Це лише одна третина її структур, бо не меншою структурою є ті, хто працює у Волинській, Житомирській областях і навіть ще Рівненській області. Ба більше, ще одна дуже серйозна річ в тому, що буде після зачистки Дубровицького та інших районів Рівненської області. Хто далі прийде на бурштинові поля? Мені здається, що тут питання до органів місцевої влади, органів внутрішніх справ - не допустити відновлень схем із новими кришувальниками. І зрештою стратегічне рішення має ухвалити Верховна Рада - ухвалити закон, згідно з яким весь цей бізнес має стати контрольованим державою. За попередніми оцінками, за рік бурштинові ділки заробляють стільки, скільки потребує військовий бюджет країни. Поклади бурштину знаходяться практично по всьому українському Поліссю. Тому це серйозна перспектива для держави. Потрібно легалізувати те, чим займається місцеве населення, але направити гроші не в кишені бандитів і правоохоронців, які з ними співпрацюють, а в державну казну.

- З усіма, з ким я розмовляв, ніхто не вірить, що такий великий потік грошей очолював заступник прокурора області.

- Я допускаю таку можливість, але під час негласних слідчих дій, а простіше кажучи прослуховування телефонів, ми не отримали таких даних. Якщо затримані дадуть необхідні покази, вони явно зменшать свій термін покарання. Стаття 255 ККУ "про створення злочинної організації" унікальна. Це єдина стаття, ухвалена в 1990-ті роки, яка дозволяє членам злочинної організації, якщо вони не є власне організаторами, давати покази нагору і за це різко зменшується термін покарання. Тому для всіх затриманих доведена наша пропозиція: покази нагору і ви зможете змінити ступінь важкості обвинувачення.

- Ви говорили про "рішал". Якого рівня люди приїжджали?

- Це не можу розголошувати. Ми з СБУ відслідковуємо практично кожного з тих, хто був по тривозі піднятий на порятунок діячів з прокуратури, СБУ та поліції.

- Народні депутати до Вас звертались?

- Ні, до мене точно ніхто не звертався. У мене є велика перевага - я нікого не знаю у прокуратурі і точно не збираюсь відводити з-під відповідальності. Для мене як для уродженця Рівненської області є ще більший стимул довести цю справу до кінця, адже моє рідне Полісся просто знищується варварським способом видобутку бурштину. Я не можу собі уявити, що хтось за це не відповість.

- Ви, як політик, а не генпрокурор бачите для себе способи легалізувати це?

- Тут все дуже просто робиться. Держава має ухвалити закон про бурштин. Він, до речі, у першому читанні був ухвалений. Мені здається лише політичні інтриги і політичний бізнес зупинив цей закон від прийняття у другому читанні. Він був прийнятий вже у цьому скликанні. Перше читання він успішно пройшов, а друге читання, як я це називаю політичним бізнесом, коли різні політичні угруповання в різний спосіб намагаються цей закон підредагувати під свої інтереси. Наприклад, є комунальна земля, скажімо обласної ради або районної ради, має бути розпайована, видане право на ведення старательства щодо бурштину. Люди отримують таке право видобути бурштин. Далі приносять на спеціально створену державою біржу, яка відбирає 5- 10% від видобутого або в коштах, або натурою. Далі реєструє угоду купівлі-продажу з будь-яким з продавців. Штамп стоїть - легальний проїзд через кордон для експортних операцій.

- Тоді як у цій злочинній схемі відбувався проїзд через кордон?

- Та ніяк. Просто втемну зустрічаються ті, хто видобуває і хто хоче купити, як правило це громадяни КНР та інших східних країн, купували і різними нелегальними схемам провозили через український кордон.

- Нелегально?

- Звичайно, нелегально, бо бурштин заборонено вивозити, не маючи офіційно оформленої угоди. Тут для мене справа ще більше підсилюється, бо я колись був заступником голови Рівненської ОДА. Саме я заводив в області державні інвестиції на будівництво ювелірної фабрики з бурштину. Прямо на в'їзді стоїть ця фабрика. Я сприяв її будівництву. Ювелірні майстри були зібрані з усієї України і пройшли навчання закордоном і робили, на моє переконання, дуже гарні, ексклюзивні речі. На моїй пам'яті тоді функціонувало державне підприємство "Укрбурштин", яке мало монополію на видобуток, державна ювелірна фабрика і власне держава мала розвинути цю справу і отримати значні прибутки. Потім я уже переїхав до Києва. Спочатку фабрику закрили, потім Мінфін довів "Укрбурштин" до банкрутства і повністю видобуток бурштину пішов у тінь.

Наразі ми маємо зрозуміти, що держава повинна повернутися до цієї теми. Ще раз. Я вважаю неправильно боротися з селянами, які живуть на цій землі і так намагаються заробляти на своє життя. Проте треба поставити їх у рамки закону, надати право на видобуток, обов'язок закультивати землю після себе, адже там марсіанські пейзажі зараз. Дати легальний державний майданчик біржевих торгів, який реєструватиме угоди з покупцями і братиме зрозумілу фіксовану плату до державної казни, і для іноземців в неконтрабандний спосіб вивозу нашого бурштину. Це детінізує величезний пласт господарської діяльності в Рівненській області, в Україні та за її межами.

- Ви анонсували призначення на посаду прокурора Рівненської області і чистку. Коли це повинно відбутися?

- Наразі я призначив виконувача обов'язків і одразу можу сказати, що ця людина не буде прокурором. Вважаю, що майбутнім прокурором Рівненської області має бути людина, яка ніколи там не працювала і не має жодних службових або людських зв'язків. Тобто має бути людина з-поза меж Рівненської області. Наразі відбувається конкурсний відбір такої людини. Думаю, до кінця наступного тижня я буду готовий її представити моїм землякам.

- Коли українцям слід чекати на нові арешти та слідчі дії?

- Усе залежить від дій оперативних служб, СБУ та МВС. будуть отримані факти про інших учасників злочинних схем, буде відповідь. Для них - чекати щодня. Для вас - потерпіть.

Повʼязані теми:

Наступна публікація