Наступний Генпрокурор нічого не зможе змінити

Наступний Генпрокурор нічого не зможе змінити

Фото: УНІАН

В ексклюзивному інтерв'ю для Ukraine Today колишній заступник Шокіна розповів про безрадісне майбутнє Генпрокуратури.

Колишній заступник Генпрокурора України Віталій Касько нині під слідством – справу проти нього ведуть ті самі прокурори, проти яких відкривала справи команда Каська. ГПУ щодня викликає екс-заступника Шокіна на допити, і обіцяє довести його нібито махінації із службовими квартирами. Сам Касько всі звинувачення спростовує та готовий доводити свою невинуватість. Про те, що відбувається із його справою, яким бачить майбутнє ГПУ, та хто був би найкращим Генпрокурором України – Касько розповів в ексклюзивному інтерв'ю для Ukraine Today.

- Нещодавно ГПУ відкрила проти вас справу і почала слідство. Що сталося?

- Це не перша кримінальна справа, і це не справа, яка виникла нещодавно. Починаючи з липня минулого року, коли було здійснено обшук у так званих "діамантових прокурорів", стара команда ГПУ, яка намагалась завадити реформам, порушила кілька справ проти мене, Сакварелідзе та наших слідчих. Тому це – лише одна справа, яку вони вирішили розвинути після мого звільнення.

Як ви знаєте, у лютому я вирішив звільнитись та пояснив причини свого звільнення – недостатня боротьба з корупцією та повільне реформування. ГПУ відреагувала – та почала активно розслідувати справу проти мене.

- У чому саме вас звинувачують?

- Мене звинувачують у тому, що ГПУ виділила мені житло, і це було незаконно. Але уявіть собі, прокуратура ж сама мені те житло виділила, і було це вісім років тому. І дотепер всі рішення щодо виділення мені житла – законні, по цей день всі документи законні, вони не анульовані. Але прокурори намагаються запевнити суспільство, що це було незаконно. Хай намагаються. Я готовий довести всім – прокурорам, суддям - що це неправда.

- У ЗМІ були повідомлення, що справою проти вас займаються ті самі люди, проти яких ви вили антикорупційні розслідування. Чи це правда? Як це сталося?

- Це правда. Щодо цих осіб ведеться слідство – їхні справи у так званій Генеральній інспекції, яку створили ми з Давідом Сакварелідзе. і наші слідчі та прокурори з інспекції вели слідство щодо цих людей, назвемо їх "людьми Пшонки", які були корумповані. І зараз вони намагаються зупинити ці процеси, відкриваючи справи проти мене та Сакварелідзе.

UT Exclusive: Ukraine's former deputy prosecutor general on highly corrupt system

- Вас та Сакварелідзе називають найбільшими реформаторами у ГПУ, зараз ви обидва не працюєте в прокуратурі. На вашу думку, що намагається донести цими кроками Генеральна прокуратура? Покарати вас чи попередити всіх, хто наважиться йти вашим шляхом?

- І те, і те. Ці кримінальні справи мають дві мети – продемонструвати силу реваншистів старої команди, а також дати чіткий сигнал не тільки прокурорам, але й поліцейським, суддям, що за будь-яку спробу змінити систему їх буде покарано.

- Щось на кшталт "не сваріться з нами"?

- Саме так. В Україні багато чесних прокурорів, багато людей, які чекають на зміну системи. І тепер вони отримали сигнал – на часі змін системи чекати не доводиться, доведеться зачекати, і невідомо скільки чекати. Система залишається такою самою. Люди Пшонки досі керують Генпрокуратурою і намагаються залякати інших прокурорів.

- Чому так відбувається? Чому ГПУ намагається від самого початку завадити реформуванню?

- Структура Генпрокуратури дісталась Україні від радянських часів. Фактично, це радянська структура, де ієрархічність змішалась з корупцією – це дуже небезпечна суміш. Це означає, що ця система дуже закрита і добре захищена від зовнішнього впливу. Водночас, ця система дуже зручна для політиків – нею легко користуватись для реалізації своїх політичних інтересів. Та й інтереси керівництва прокуратури та найвпливовіших політиків часто-густо співпадають. Саме тому змінити щось у цій системі дуже важко.

- Ви кажете, що прагнення до реформ має йти від політиків вищого рангу?

- Звичайно.

- Тобто сам президент України не хоче цих реформ?

- Це ваш висновок. Маємо те, що маємо.

- Але ви згодні з цим висновком?

- Так.

- І чому ви думаєте, він не хоче змін?

- Тому що дуже зручно мати керовану прокуратуру, яка виконує будь-які накази, коли це необхідно для якихось політичних кроків.

- Генпрокурор Шокін, після місяців тиску на владу з боку іноземних партнерів, з боку громадськості, з боку політичних сил, подав у відставку. Чи ви вірите, що наступний Генпрокурор буде іншим?

- По-перше я б хотів прокоментувати це звільнення, яке тривало два з половиною місяці. Мене вся ця ситуація смішить. Суспільство та закордонні партнери були дуже розлючені цією ситуацією, яка розгорталась на очах у всіх. І я досі не можу знайти відповіді, чому ця відставка тривала так довго? Відповіді на це питання немає.

Щодо наступного Генпрокурора – я не думаю, що є якась особистість, здатна змінити ситуацію, якщо не буде на те політичної волі. Ситуація набагато складніша, ніж виглядає з боку. Невдовзі головні повноваження ГПУ мають перейти до рук органів самоврядування прокуратури. Ці органи самоврядування мають бути сформовані за три дні. І люди Пшонки зараз переймаються тим, аби призначити своїх людей керувати цими новими органами. Навіть якщо новий Генпрокурор буде "своєю людиною", керувати ситуацією без допомоги органів самоврядування він не зможе. Тому зараз намагаються призначити на ці посади корумпованих та керованих прокурорів.

- Тобто стара система прокуратури вибудовує механізм взаємодії з новою системою?

- Так, щоби керувати новою системою. Стара система захищає себе.

- Тобто новий Генпрокурор не зможе нічого зробити?

- Я боюсь, для будь-кого це буде набагато важче, і у першу чергу – важко через законодавство. Спочатку доведеться змінити закони, аби цей момент призначення прокурорів до новостворених органів був неможливим. А вже потім створити механізм для прозорого голосування за кандидатів.

- Як ви думаєте, хто найкраща кандидатура на посаду Генпрокурора?

- На мою думку, це Богдан Вітвіцький, який зараз працює прокурором у США, який знає українську мову. Як на мене, для України це найкраща кандидатура.

- Яким має бути новий голова ГПУ?

- Головне – незалежним. Якщо ця особа не буде незалежною від влади, від політиків, змін не настане.

Спілкувався Володимир Сологуб

Повʼязані теми:

Наступна публікація