Катехизм Українця: Народ

Катехизм Українця: Народ

Фото: УНІАН

Аби будувати сильну і процвітаючу державу, нам потрібно згадати, хто ми є - хто ми такі, українці.

На днях у видавництві "Богуславкнига" вийшла книга, до написання якої пощастило долучитися і мені. Книга називається "Катехизм Українця ХХІ століття" і, у відповідності до законів жанру, написана у діалогічній формі (запитання – відповідь), за допомогою чого автори розпочинають розмову з кожним читачем стосовно основних цінностей Українця. Книга складається з 13 розділів-тем для обговорення: Земля-Україна, Народ, Мова, Віра, Воля, Родина, Праця, Власність, Історія, Культура, Держава, На чужині та Наша мета.

Ідея написати "Катехизм Українця ХХІ століття" виникла після перевидання у 2015 році твору українського патріота Богдана Заклинського, що вийшов у 1915 році під назвою "Що треба знати кождому Українцеви?"

Для мене особисто це продовження родинної справи. Бо колись, ще у радянському русифікованому дитинстві, моя прабабуся, яка навіть не вміла читати, казала мені: "Юра, пам'ятай: ми – українці!" І мені важливо, продовжуючи говорити те саме своїм дітям і онукам, спробувати прояснити сенс цих слів для себе і для них.

Цим блогом я починаю публікувати уривки з Катехизму Українця не для реклами видання, яке вийшло дуже невеликим накладом і скоро має стати доступним в електронному вигляді, а для продовження розмови щодо цінностей, які мають єднати усіх українців.

Хто ми є?

Ми є Українці.

Хто є Українці?

Українці – це народ України. Це спільнота "і мертвих, і живих, і ненарожденних... в Украйні і не в Украйні"…

Хто є Українцем?

Українець – це громадянин України. Українець – це людина, народжена в Україні. Українець – це людина, народжена в родині Українців. Українець – це той, хто, незалежно від громадянства, місця проживання та місця народження, вважає себе Українцем. Українець – це той, кого Українці визнають Українцем.

Що таке українська політична нація?

Усі громадяни України незалежно від їхнього етнічного походження та політичних поглядів складають єдину політичну націю. Метою української політичної нації є розбудова вільної та самостійної української держави, в якій мирно і заможно живуть усі її громадяни, представники різних етносів, релігій і культур. Ворогами української політичної нації є ті, хто бажає позбавити Україну незалежності та знищити її як державу.

Наявність і силу української політичної нації актуалізувала Революція Гідності й загартувала російська агресія проти територіальної цілісності та незалежності України.

Чи є небезпечним український націоналізм?

Сучасний український націоналізм – це патріотизм громадян України, представників різних національностей. Звинувачення українських громадян у нацизмі й фашизмі є вигадкою російської пропаганди, яка сіє розбрат між народами та обслуговує імперські плани Кремля.

Що іще виявляє в нас Українців?

Українці розмовляють Українською мовою, вони є носіями Української культури і творцями Української історії.

Чи є Українцями буковинці, закарпатці, русини, гуцули, лемки, бойки, галичани, волиняни, подоляни, слобожанці та інші етнічні та регіональні спільноти?

Так. Вони утворюють єдиний Український народ, бо живуть на своїх споконвічних землях, що складають територію України.

Чи є Українцями Росіяни, Румуни, Мадяри, Поляки, Євреї та інші етнічні спільноти, що мають власні національні держави, але живуть в Україні?

Так. Якщо вони приймають Українське громадянство та цінності нашого народу і таким чином "причисляють себе до Українців". Інші люди, які мешкають в Україні і з повагою ставляться до неї, але з якихось причин не прийняли громадянство, є гостями Українського народу і користуються притаманною нам гостинністю.

Чи є Українцями російськомовні та іншомовні громадяни України?

Так. Якщо вони поважають Українську державу, її незалежність і територіальну цілісність, розуміють Українську мову та шанують Українську культуру.

Чи може громадянин України бути не Українцем?

Так. Якщо він сам не вважає себе Українцем або є зрадником Української держави.

Українці також можуть відмовити співгромадянам називатися Українцями, якщо вони не визнають територіальної цілісності та незалежності України або прислуговуються іншим державам, налаштованим щодо України по-загарбницькому.

Чи може Українець бути громадянином іншої країни?

Так. Якщо він продовжує вважати себе сином України, має Українську мову за рідну, зберігає та примножує Українську культуру.

Чи може Українець перестати бути Українцем?

Так. Якщо він свідомо зрікається свого Українства або стає ворогом Українців.

Як Українці ставляться до інших народів?

Українці поважають усі інші народи і країни. Якщо інші народи не поважають Українців і претендують на Українську землю, Українці захищаються.

Українці не зазіхають на землі інших народів.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу

Повʼязані теми:

Наступна публікація