Нотатки доктора Магди. Трамп починає і…

Нотатки доктора Магди. Трамп починає і…

Фото: Reuters

Після оприлюдненого CNN та Buzzfeed компромату на Трампа у нього фактично не лишається виходу.

Підготовка до інавгурації 45-го президента США проходить у драматичних умовах. Оприлюднена на початку січня доповідь трьох спецслужб про втручання Росії у виборчий процес, компрометуючі матеріали про самого Трампа напередодні його прес-конференції, брак у нового лідера наймогутнішої країни світу досвіду роботи на державній службі створюють ілюзію, ніби він отримає імпічмент буквально одразу після приходу на посаду.

Це не зовсім так, і справа навіть не в тому, що процедури імпічменту у повному вигляді у США ніколи не було: Річард Ніксон пішов у відставку добровільно, а довести процедуру щодо Білла Клінтона до кінця його запеклі опоненти так і не зуміли. Ба більше – американська політична машина працює дещо інакше, як це показано у популярному голлівудському серіалі "Картковий будиночок". Дональд Трамп – не лише ексцентричний мільярдер, але і висуванець Great Old Party, як часто називають республіканців у США. І Республіканська партія не має намірів капітулювати.

Тому варто звернути уваги на кілька важливих моментів. Втручання Росії у перебіг президентських виборів було – це визнають і демократи, і республіканці (навіть сам Трамп). При цьому активно поширювалися матеріали, які підривали позиції Гілларі Клінтон, створюючи для Трампа додаткові можливості для перемоги. Колишня перша леді, які була надзвичайно мотивованою у цій кампанії, не зуміла протидіяти маніпуляціям та фейковим новинам про себе, тоді як Трамп свій шанс використав повністю. Проте висновки американських спецслужб не означають миттєвої реакції, хіба що висилка 35 російських "дипломатів" наприкінці грудня мала продемонструвати Кремлю, що у Білому домі добре знають про його витівки.

Барак Обама не згадав у прощальній промові про проблеми Трампа, і це цілком відповідає американській політичній традиції. Процедури буде дотримано, і передача влади відбудеться цивілізовано (чому це важливо для США – трохи нижче). Проте демократи не збираються складати руки та капітулювати, вони будуть і надалі атакувати 45-го президента за першої ж зручної нагоди попри республіканську більшість у Палаті представників та Сенаті.

Сама логіка виборчої кампанії Трампа створила для нього суттєві проблеми.

Сама логіка виборчої кампанії Трампа створила для нього суттєві проблеми. У ній простежується стратегія Пола Манафорта, знайома українцям за виборами за участю Віктора Януковича та Партії регіонів. Хоча Клінтон в абсолютній кількості отримала майже на 3 мільйони голосів більше за свого конкурента, перевага Трампа за виборниками (306 на 232) сумнівів не викликає. Однак задля її забезпечення він був змушений взяти на озброєння алармістську риторику, мобілізувати свого виборця (білих мешканців американської глибинки) та налаштувати проти себе значну частину медіа, інтелектуалів та Голлівуд. Тому його президентська каденція буде доволі складною з самого початку, і Трампу доведеться зрозуміти це швидко.

Росія своїми кібератаками не стільки мала на меті привести того чи іншого політика до влади, скільки підірвати віру у демократичну процедуру виборів у США як таку. Значною мірою це їй вдалося, це варто визнати. Тому процедура передачі влади буде цивілізованою, але це не означає, що американські спецслужби забудуть про свої висновки. Власний досвід гібридної агресії Кремль поширюватиме і надалі, і жодна західна країна від цього не гарантована. Чим швидше у Сполучених Штатах зрозуміють небезпеку big deal з Путіним, тим швидше консолідований Захід зможе відповісти Росії. Після оприлюдненого CNN та Buzzfeed компромату на Трампа у того фактично не лишається виходу: він буде змушений доводити "словом та ділом", що не сидить на гачку у Путіна.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook  і слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація