Нотатки доктора Магди. Прем'єріада як лакмус

Нотатки доктора Магди. Прем'єріада як лакмус

Фото: Reuters

Гройсман розуміє, що на новій посаді його головними завданнями буде вирішення економічних проблем, а не демонстрація політичних амбіцій.

Процес переформатування коаліції та створення нового уряду підходить до логічного завершення. Перші висновки можна зробити, не очікуючи голосування у примхливій Верховній Раді.

Самостійна політична гра Володимира Гройсмана стала для багатьох несподіванкою, адже його традиційно сприймали як молодшого політичного партнера Петра Порошенка. Проте Гройсман не лише не поспішав отримати прем'єрський портфель, але наполіг на максимальному врахуванні своїх кадрових побажань в процесі формування уряду. Схоже, Гройсман розуміє, що на новій посаді його головними завданнями буде вирішення економічних проблем, а не демонстрація політичних амбіцій.

Громадськість у соціальних мережах вже встигла розкритикувати наявність шістьох віце-прем'єрів у новому уряді. Довідково нагадаю, що в уряді Яценюка ні першого віце-прем'єра, ані віце-прем'єра з питань євроінтеграції не було. Чи досягла Україна завдяки цій "економії" успіхів у реформуванні? Питання виглядає риторичним. Уряд Гройсмана стартує в умовах відсутності завищених очікувань від його роботи, у нього не буде 100 днів гарантованого спокою, що вимагатиме дій без розкачки.

Ще одна особливість – в новому уряді не буде іноземних громадян, яким би терміново виписали українське громадянство разом зі службовим посвідченням члену Кабінету міністрів. З одного боку, це очевидно ускладнить відносини з МВФ, хоча процес надання Фондом чергового траншу часто є політичним, а не економічним питанням. З іншого – новий уряд відмовляється від фетишизації окремих міністрів. Про це опосередковано свідчить і калейдоскопічна зміна кандидатів на посади міністрів та віце-прем'єрів у процесі обговорення майбутньої конфігурації уряду.

Артикульовані Аркадієм Корнацьким наміри вийти зі складу фракції БПП і коаліції насправді не мають великого значення, адже нова коаліція вже висунула кандидатів на прем'єрство та спікерство. До того ж голосувати за кадрові зміни та майбутні урядові ініціативи будуть не лише члени коаліції, але всі охочі парламентарії. Створення ситуативних більшостей стане головним завданням прем'єра Володимира Гройсмана.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація