Трамп чи Клінтон: кому американці піднесуть гарбуза

Трамп чи Клінтон: кому американці піднесуть гарбуза

Фото: Reuters

У Нью-Йорку зараз атмосфера затишшя після бурі – перед новим ураганом.

Матриця щось змінює? Чи ні? Саме це питання я собі ставлю відтоді, як у США почалися президентські перегони. Раніше мені здавалось, що певні політичні явища – суто українські. Приміром, необхідність обирати серед двох як мінімум далеко не кришталево чесних кандидатів. Чи перетворення виборів на шоу, серіал, де кожна наступна серія має ще більше сюрпризів, ніж попередня. Чи улюблена гра вітчизняних політиків "сам дурень". Не кажучи вже про такі буденні для української політики речі, як брудна чи дуже брудна боротьба компроматів, залучення відомих людей для підтримки кандидата чи приниження його конкурента.  

Та виявилось, що усе це – популярні у всьому світі механізми, і в США в тому числі. "Термінатор" Арнольд Шварценеггер виступив проти свого – республіканця Дональда Трампа. Але ж не менш потужний Майк Тайсон – на боці Дональда. І це лише крапля в морі прикладів підтримки чи засудження відомими і популярними американцями одного з кандидатів. Впливові засоби масові інформації завуальовано, але часто й відкрито, демонструють позицію щодо потенційних президентів. Загалом, вибори як вибори, почуваюся як вдома.

Що ж до пересічних американців, то одні з завмиранням серця і страхом чекають на прихід Трампа як "символа зла". Інші не бачать альтернативи Гілларі Клінтон як єдиному можливому варіанту "перемоги розуму над хаосом". Та є і ті, хто, як у відомій американській приказці, не хоче робити вибір "між дияволом і глибоким морем". Тобто вважає, що обирати доводиться між поганим і поганим, і тому не планує віддавати свій голос за жодного з кандидатів.

Я зібрала маленьку колекція думок людей, які мають право голосувати на цих виборах. Це аж ніяк не можна порівняти з авторитетним соцопитуванням, але тим не менш, ці відповіді є достатньо показовими.

Валентин Лобунський, 65 років, етнічний українець, громадянин США, живе у Нью-Йорку. Засновник та головний редактор нью-йоркської "Novaгазета". Це відомий та впливовий засіб інформації, розповсюджується переважно серед українців, американців українського походження.

Його вибір - Дональд Трамп. З тих міркувань, що настав вже час відродити могутність Американської держави, захистити американське суспільство від негативного впливу нелегальних мігрантів. Нелегальні мігранти для Лобунського – це кримінал, наркотрафік, втрата робочих місць для американців, послаблення економіки. Він, як і багато американців, повністю підтримує гасло "Зробимо Америку знову великою".

Ярослав Керницький, 53 роки, етнічний українець, громадянин США, живе у Нью-Джерсі. Комп'ютерний аналітик, колекціонер української старовини. Засновник, куратор "Фан-клубу братів Кличко у США".

Керницький не бачить можливим віддати свій голос на за Трампа, ні за Клінтон. Головна причина розчарування у кандидатурі Клінтон – історія з електронним сервером і так званою передачею електронних листів, що начебто містили державну таємницю. Це, вважає Керницький, є неприпустимою помилкою для державного секретаря. Щодо Трампа, головне, що викликало у нього відразу – його заяви щодо мігрантів. На думку Керницького, вони спричинили напруженість у суспільстві стосовно мігрантів усіх національностей.

Фото: Getty Images

Maкс Багетті, 54 роки, американець, народився і виріс у Нью-Йорку. Вчитель англійської мови.

Maкс переконаний, що Дональд Трамп – національна катастрофа Америки. Він відчуває сором і жаль з цього приводу. І вважає, що в разі перемоги Трампа для нього буде за краще переїхати до Канади. Також Макс стурбований долею своєї дружини. Нещодавно він одружився з громадянкою Колумбії, і тепер дуже хвилюється, чи зможуть вони бути разом на території США в разі перемоги Трампа. Адже вона тільки подала документи на отримання громадянства. Тож його вибір – Гілларі Клінтон.

Джошуа Русескі, 28 років, народився і виріс у Нью-Йорку. Перевізник

Джошуа сильний, впевнений і вже давно визначився, за кого голосуватиме. І таких як він, у Нью-Йорку багато. Джошуа типовий американець. Не має вищої освіти, але добре знає, як заробити на життя. Працює перевізником. Він вважає, що жоден з кандидатів не має права бути президентом його країни. "Гілларі - кримінал, а Дональд – сміття", - не добираючи слів каже він. ФБР проводить розслідування щодо Гілларі Клінтон, чи був факт зловживання посадою державного секретаря і передача державних секретів. І це дуже обурює Джошуа. А Дональд Трамп, на думку Джошуа, знає, як заробити великі гроші. Але ж бізнесмен і президент – абсолютно різні речі.  

Мохаммед Деб, 64 роки, народився у Бангладеш, громадянин США, мешкає у Нью-Йорку. Охоронець.

Мохаммед потрапив до США ще підлітком. Нині це милий чоловік пенсійного віку, який працює охоронцем на парковці. Мохаммед отримав громадянство десятки років тому, і жодного разу не пропустив вибори, бо любить свою країну і переживає за неї. Він радикально проти Дональда Трампа. І головна причина – зв'язки Трампа з Росією. Саме це не на жарт налякало багатьох американців, і Мохаммеда теж. Коли він дізнався, що я українка, то ще більше розчулився. Він наголосив, що поважає Україну і співчуває нашій країні. Він знає, що таке війна, адже і його перша батьківищина мала проблеми, подібні до українських. Тож Мохаммед за Гілларі, тому що дуже проти Трампа.

А от моя однокласниця-китаянка Чін поки лише очікує на громадянство. Та її чоловік – громадянин США, і він впевнено голосуватиме за Трампа. Чін розповідає, що її родичі і багато інших мешканців "Чайна таун" (величезний район в центрі Мангеттена, де компактно проживають китайці у багатьох поколіннях) віддадуть свої голоси за Трампа – бо він пообіцяв знизити податки. А для підприємливих китайців, хоч і з американськими паспортами, це дуже важливо.

У Нью-Йорку зараз атмосфера затишшя після бурі – перед новим ураганом. На вулицях міста все ще помітні сліди святкування Гелловіну: монстри, відьми і чорти. А також красиві, соковиті гарбузи, якими рясно прикрасили Нью-Йорк до свята. Вже спливають останні години перед голосуванням, тож вже зовсім скоро стане ясно, кому ж з кандидатів, за старою українською традицією, американці піднесуть гарбуза. 

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook  і слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація