Росіянбаші Путін

Росіянбаші Путін

Фото: Reuters

У Росії вже готують ґрунт для того, щоб президентські вибори у 2018-му просто не знадобились.

Поки Путін кокетливо заявляє, що не впевнений у своєму балотуванні в 2018 році, кремлівському вождю так, наче від себе і для країни виключно, вже "підігнали" варіант, котрий дозволить йому стати вічним президентом. "Ліберальний" московський політолог Дмітрій Орєшкін повідомив новину, яка, на жаль, лишилась мало, а то й зовсім непоміченою – президентські вибори в Росії можуть не відбутися взагалі, і зараз цього приводу вже навіть проводяться "дослідження громадської думки".

Ідею зробити Путіна вічним президентом підкинув такий собі Євгеній Тунік – голова ради директорів Інституту аналізу політичної інфраструктури. Тунік звернувся до спікера Держдуми Сергія Наришкіна з пропозицією скасувати в Росії вибори на період дії санкцій. В цьому задумі Туніка прекрасне все. І те, що дію санкцій він бачить довгою-предовгою – настільки довгою, що вона зачепить і 2018 рік, тобто рік чергових виборів президента РФ (нам би його оптимізм не завадив!). І те, що не будучи суб'єктом законодавчої ініціативи, товариш Тунік отак запросто радить Наришкіну, за що саме мала б проголосувати Дума найближчим часом.

Він закликає депутатів "негайно розглянути питання про внесення до Конституції поправок, які захистять Росію від інспірованої ззовні зміни влади і наступного розвалу". Хід не новий, але опробуваний та дієвий. Країна у важкій ситуації, ворог біля воріт, коней на переправі не міняють – словом, не час бавитися у такі дурниці, як демократія та якесь там народне волевиявлення. Росіянам це має сподобатися, адже недарма, як пише "Московский комсомолец", в російських секс-шопах після "імпортазамєщєнія" і вилучення з полиць закордонних фалосів з'явилася вітчизняна продукція з акцентом на садо-мазо девайси.

Прикметно, що вибори до Держдуми, котрі мають відбутися значно раніше за президентські – у вересні поточного року – Кремль і його палких прихильників особливо не турбують. За парламентські вибори можна бути спокійним – тут сюрпризів (у вигляді зміни еліт, приходу до влади опозиції тощо) не передбачається. Інша річ – президентські. От кому Владімір Путін має передати державну кормигу? Керованому любителю солодких снів Дімі Медведєву? Третій особі? Чи все-таки лишити її собі?

Здавалося б, йдучи на вибори, Путін нічим не ризикує. Як свідчить опитування "Левада-Центру", оприлюднене 11 лютого, за нинішнього президента Росії готові проголосувати 83% її жителів. Це з тих, хто визначився з вибором. Серед тих, хто досі в роздумах, відсоток менший – 53. Але також непоганий, особливо якщо порівняти з путінськими суперниками. У Зюганова – 4%, у Жириновського – 3%, у Шойгу – 2%, у Навального – 1%. Здавалось би, чим ризикує хазяїн кремлівських палат, зімітуй він демократичні та конкурентні вибори? Але ж ні. Мабуть, Путін вирішив, що береженого, як то кажуть, і бог береже.

Свого часу Леонід Кучма, відсидівши два законні терміни, став подумувати й про третій президентський строк. Кишенькові "конституціоналісти" забезпечили були йому таке ж саме "алібі", яке зараз має Путін: до ухвалення останньої редакції Основного закону всі попередні каденції не зараховуються. Проте добре подумавши, Кучма не ризикнув й собі лізти в кашу кампанії-2004, котра згодом переросла в Помаранчеву революцію. Тим часом як у Путіна відсутні будь-які застороги, гальма й запобіжники. Він може все – звісно, в рамках своєї імперії.

А імперія все це з легкістю проковтне. Відсоток тих, хто оближеться із задоволенням і кого не знудить від чергової страви під назвою "Путін", також буде чималим. Радує одне: Росія вірить у те, що санкції – це надовго. І в те, що їй не забудуть і не пробачать – ані Крим, ані Донбас. Залишимо її в цьому приємному переконанні і в очікуванні коронації (беатифікації, канонізації – потрібне підкреслити) "росіянбаші" В.В.Путіна. Вічність – річ, звісно, приємна, але неіснуюча. Декому це годі збагнути, але то вже – не наша проблема.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація