"Скажений пес" і його команда

"Скажений пес" і його команда

Фото: Reuters

Якщо Росія піде на загострення ситуації в Україні, майбутнє керівництво Пентагону буде готове завдати удару у відповідь.

Минуло півдоби, як я повернувся з Вашингтону, де відбувся неформальний саміт із відомими політиками США. Серед них був і майбутній очільник Пентагону генерал Джеймс Меттіс із своєю командою, а також політики й дипломати, які працюватимуть разом із новообраним президентом Дональдом Трампом. На цій зустрічі обговорювалися перспективи нової політики Міністерства оборони Сполучених Штатів.

Через скорочення функцій США із забезпечення колективної безпеки фінансування Міноборони частково зменшать. Однак це не стосуватимуться сфер, пов'язнаних із визначальними політичними інтересами країни. Це в першу чергу національна оборона, збереження ядерного потенціалу, захист повітряного простору, захист країни від терористичних загроз і кібертероризму. Тобто вектор нового міністра оборони в першу чергу спрямований на захист території США і, можливо, конкретних військових об'єктів за кордоном.

На міжнародній арені Пентагон орієнтуватиметься на формування нових моделей врегулювання світових процесів. Йдеться, зокрема, про зняття напруг ядерного протистояння, стабілізацію відносин із Росією і перехід на виконання угод за конкретними дорожніми картами. Таку дорожню карту розроблять і для України. І в новому розширеному форматі за участі керівників Пентагону і Державного департаменту США, а також лідерів країн-членів ЄС, Великої двадцятки і НАТО, Росію переконуватимуть виконувати ці умови. Йдеться про вирішення конфлікту дипломатичним шляхом, однак, як запевняє нове американське керівництво, військова складова стане гарантом дотримання цих угод.  

США не планує зменшувати допомогу Україні, але вона буде спрямована на засоби захисту і відпрацювання нових стандартів, пов'язаних із переозброєнням армії. Проте летального озброєння нам не обіцяють, тому що поки не визначена загальна політична стратегія щодо ситуації в Україні. Окрім того, загальна тактика Пентагону – врегульовувати, а не воювати.

Трамп разом зі своєю адміністрацією, Держдепом і військовим сектором налаштовані запропонувати Росії реальні кроки для досягнення домовленостей. Таким чином вони хочуть виключити можливість холодної війни, а тим більше розгортання гарячих глобальних сценаріїв.Однак це не означає, що США збираються відступати чи підігравати Росії. Йдеться  про прагматичне спрямування майбутньої політики американського Міноборони – вирішити великі проблеми світу за конкретними планами дії і вийти на співпрацю. Але якщо Росія піде на загострення ситуації, США буде готова всіма засобами, включно із найбільш потужними, протистояти позиції РФ щодо України.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook  і слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація