Росія активно готується до можливої повноцінної військової операції в Україні

Росія активно готується до можливої повноцінної військової операції в Україні

Фото: Reuters

Силовики зафіксували величезне скупчення бронетехніки та військовослужбовців Росії на кордоні з Україною.   

Ситуація на російському боці кордону все більше починає нагадувати останні приготування до початку повноцінної загальновійськової операції. Так, спікер РНБО Андрій Лисенко заявив, що біля кордонів України базується значна кількість військової техніки. І цього разу мова не тільки  про намагання передати бойовикам бронетехніку та підкріплення.

Серед інформації про колони техніки із "КамАЗів", танків Т-64 та систем залпового вогню "Град", які регулярно перетинають кордон з Україною, була згадана техніка, яка точно ніколи не буде надана бойовикам.

Це, зокрема, бойові ударні вертольоти Ка-52, які Державна прикордонна служба зафіксувала на передовій базі армійської авіації військово-повітряних сил РФ у місті Валуйки Білгородської області (близько 120 км від Харкова). Враховуючи те, що ці вертольоти відносяться до найновішої техніки, якої загалом у військах Росії, за різними даними, близько 60 одиниць, їхнє переміщення на 18 кілометрів до кордону з Україною викликає деяке побоювання.

Ударний вертоліт Ка-52 з ракетами "Віхрь" / Фото: pixanews.com

РФ почала брати на озброєння Ка-52 лише декілька років тому. Ці вертольоти, які виробляє сама ж Росія, коштують близько двох мільйонів доларів за одиницю. Вони мають на озброєнні новітні протитанкові керовані ракети "Віхрь", які можуть знищувати танки на відстані до 10 кілометрів, навіть не заходячи у зону дії зенітно-ракетних комплексів протиповітряної оборони ближньої дії. При цьому вірогідність влучення цієї ракети у ціль типу танк оцінюється у 0,9, що є дуже високим показником. Окрім того, "Віхрь" може застосовуватись проти вузлів оборони, таких як ДЗОТи та інші укріплення.    

Викликає стурбованість і інформація про зафіксовані факти незаконного порушення кордону України літальними апаратами з боку РФ. Як повідомляє офіційний представник антитерористичної операції Владислав Селезньов, "деколи ці літаки йшли вглиб території України на відстань до 50 кілометрів, переміщалися, в тому числі і над містом Луганськ".  

А на останок - Росія розпочала масштабні навчання авіації у прикордонному з Україною Південному військовому окрузі. Тому самому, силами якого була реалізована операція у Криму і який межує з Україною по південних та східних областях - від Херсонської до Донецької області. При чому за планом навчань льотчики відпрацюють надання вогневої підтримки атакуючим мотопіхотним і танковим підрозділам.

Росія розпочала повномасштабні військові навчання на кордоні з Україною

Росія розпочала повномасштабні військові навчання на кордоні з Україною

Повідомлення про облаштування російськими військовими таборів біля кордону з Україною, який пролягає на Сумщині, остаточно домальовує цю досить песимістичну картину. 

Однак для початку якихось активних дій Росії потрібна буде вагома причина - яка принаймні здавалася такою і могла би бути оприлюднена на міжнародній арені у всіх деталях. І для цього у Росії є всі можливі засоби: від спеціальних диверсійних підрозділів, які активно здійснюють свою діяльність у зоні АТО, і до ударної авіації, яка, судячи з усього, може вільно літати над територією України та збивати українські літаки.  

І РФ вже намагається "організувати" подібну причину - російські прикордонники напередодні заявили, що нібито потрапили під "прицільний обстріл гранатометів і автоматів" з боку армії України на КПП "Гуково".

Мапа АТО на 29 липня / Фото: РНБО

Але одним із найзручніших моментів для вчинення провокацій російськими військовими може стати проведення силами АТО операцій зі звільнення Донецька і Луганська від бойовиків. Силовики майже оточили ці міста та значно наблизили проведення цих важких операцій. І саме у цей час Росія може скористатися важкою ситуацією та заявити про необхідність введення "миротворчого" контингенту, яке пролунає на фоні нової трагедії, що може бути скоєна за всіма канонами сучасної політики Росії. Звісно, якщо західні партнери України не знайдуть дієві засоби впливу на Російську Федерацію.  

Долучайтесь до групи ТСН.Блоги на facebook та слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація