Перемир'я про людське око

Перемир'я про людське око

Фото: Getty Images

Оголошене ватажками терористичних "ЛНР" та "ДНР" перемир'я – пропагандистські ігри і нічого більше.

Ватажки терористичних "ЛНР" та "ДНР" Олександр Захарченко та Ігор Плотницький заявили, що припиняють вести вогонь з 00:00 15 вересня. Це було би хорошою новиною – якби не одне велике "але".

Справа в тому, що подібні односторонні перемир'я з боку сепаратистів – це завжди пропагандистська гра. Суто пропагандистська. Згадаймо домовленості щодо режиму тиші з 1 вересня, які були досягнуті під час засідання Трьохсторонньої контактної групи в Мінську наприкінці серпня. Перші дні повного припинення вогню не було. Як казали коментатори, в тому числі офіційні, "в основному", "в цілому" бойовики дотримувались перемир'я. Перші дні вересня українські позиції обстрілювались приблизно 10 разів на добу, наступного тижня вже близько 20 разів на добу, починаючи з 9 вересня, не менше 30 разів на добу, вчора – 56 разів.

Дуже красномовна статистика. Тому виникає питання: якщо бойовики не виконували узгоджене всіма сторонами перемир'я з 1 вересня, де гарантія, що це вони дотримуватимуться цього?

На користь версії, що заяви Захарченка і Плотницького щодо припинення вогню є не більше ніж пропагандистською грою, свідчить і дата, яку вони обрали за точку відліку – 15 вересня. По-перше, вже 18 вересня мають відбутися вибори до Держдуми Росії. Вочевидь, Кремль хоче позбутися на певний час, скажімо так, негативного тла на південних кордонах Росії.

По-друге, сьогодні з візитом до України прибувають міністри закордонних справ Німеччини і Франції. Скидається все на те, що Росія намагається використати оголошене ватажками так званих "ЛНР" та "ДНР" як демонстрацію того, що сепаратисти не хочуть воювати, що вони нібито миролюбні.

Скажу більше, у понеділок, коли міністр закордонних справ Павло Клімкін брав участь в одному телевізійному ефірі, натякнув, що планується поїздка міністра закордонних справ Німеччини в зону конфлікту. Вже відомо, що до Франка-Вальтера Штайнмаєра приєднається і його французький колега Жан-Марк Еро, і вони відвідають Краматорськ та Слов'янськ на Донеччині. Тому, швидше за все, це перемир'я – для високих закордонних гостей, аби продемонструвати їм, що все гаразд, що сепаратисти не воюють.

Наостанок нагадаю, таких односторонніх перемир'їв, які ініціювали бойовики, було вже багато. І всі вони, на жаль, завершувались однаково – відновленням обстрілів українських позицій.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація