Презумпція правоти поліцейського: закон і практика

Презумпція правоти поліцейського: закон і практика

Фото: Getty Images

В Україні цей принцип вже діє на практиці, хоча й не закріплений законодавчо.  

Із ними фотографуються та роблять селфі. Про них розповідають у новинах усіх телеканалів. Про них пишуть найпопулярніші видання. У них беруть інтерв'ю. Їх життя під постійним прицілом…

Звістка про загибель двох поліцейських у Дніпрі під час виконання службового обов'язку сколихнула всю Україну.

Уже на наступний день Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков анонсував внесення до парламенту законодавчих ініціатив, що передбачають презумпцію правоти поліцейського.

"Імператив презумпції правоти поліцейських повинен стати соціальною нормою. Спочатку підкоряйся поліцейському - потім оскаржуй", - зазначив міністр на своєму Facebook. Це означає, що при виконанні службового обов'язку поліцейський діє завідомо правомірно, в межах закону. Якщо ви вважаєте інакше – підкоріться, а потім оскаржуйте його дію або бездіяльність.

Соціальні мережі заяву міністра зустріли обуренням, посилаючись на те, що це суперечить закріпленій у Конституції презумпції невинуватості особи та призведе до утворення в Україні поліцейської держави. Крім того, на думку дописувачів, запровадження презумпції правоти поліцейського може взагалі унеможливити захист прав людини, які й так дуже важко відстояти через фактичну відсутність верховенства права у нашій державі.

Розберемося детально в ситуації.

Презумпція невинуватості – це правовий принцип, за яким щодо особи, яка підозрюється у вчиненні злочину або правопорушення, припускається невинність до того часу, поки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому законодавством, і встановлено вироком суду, який набрав законної сили.

Серед правників і досі немає єдиної думки щодо того, чи поширюється презумпція невинуватості на адміністративні відносини, чи стосується лише осіб, які притягаються до кримінальної відповідальності. Але водночас існує точка зору, що принцип презумпції невинуватості є одним із принципів верховенства права та поширюється на усі відносини у суспільстві.

 Однак у чинному законодавстві відсутня пряма норма про невинуватість особи, поки не винесуть постанову про накладення на неї адміністративного стягнення. Отже, в адміністративному праві презюмується вина особи. Натомість, відповідно до статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Тобто згідно з Конституцією презумпція невинуватості стосується лише осіб, які підозрюються у вчиненні саме злочину, а не адміністративного проступку.  

Таким чином презумпція правоти поліцейського здається доречною. Крім того, вона вже діє на практиці, хоча й не закріплена законодавчо. Наприклад, якщо вас зупинили за порушення правил дорожнього руху та склали протокол про адміністративне правопорушення, спочатку ви його підписуєте і лише потім маєте право оскаржити складений протокол до суду.

Згідно з чинним поліцейським законом на Національну поліцію України покладені відповідальні завдання:

1) забезпечення публічної безпеки і порядку;

2) охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави;

3) протидії злочинності;

4) надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.

Для належного виконання цих завдань поліцейські безумовно мають бути захищеними не лише фізично, а і законодавчо. Вони повинні мати відповідні повноваження, а ми, громадяни, зобов'язані їх вказівки виконувати. 

Проте цей принцип може діяти тільки у тому випадку, коли суспільство буде впевнене, що поліцейський, який перебуває на службі, діє виключно в межах повноважень та закону. Крім того, держава повинна гарантувати справедливі суди, які в надкороткий час, дійсно, всебічно та об'єктивно розглянуть справу та зможуть оцінити законність дій поліцейського, якщо притягнена до адміністративної відповідальності особа матиме якісь сумніви.

Інша справа, якщо Арсен Аваков під прикриттям презумпції правоти поліцейського хоче посилити презумпцію правоти всіх представників державної влади, які втручатимуться (шляхом проведення обшуків, виїмок і т.д.)  у приватне життя громадян, а вони, своєю чергою, будуть змушені підкоритися і тільки потім матимуть право на оскарження. У такому випадку, права людини будуть однозначно порушеними.

Надаючи поліцейському широкий спектр повноважень та презюмуючи правоту поліцейського, держава повинна гарантувати притягнення правоохоронців до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності, якщо вони порушуватимуть закон. У багатьох країнах Європи, як зазначає сам міністр, існує презумпція правоти поліцейського. Проте європейські поліцейські мають високий ступінь довіри серед населення. Українським правоохоронцям її ще потрібно завоювати. 

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація