Я кидаю курити. Місяць свободи

Я кидаю курити. Місяць свободи

Фото: allhint.ru

Я готувався до найгіршого, однак в реальності все виявилось набагато простішим.

Цей світ має запах. Мільйони запахів! Це смішно звучить, але по-справжньому я почав це відчувати лише зараз. Пам'ятаю, ще на початку ті, хто поборов залежність, казали мені – "готуйся відкрити цей світ для себе по-новому". І справді, цього тижня повсякчас ловлю себе на тому, що "внюхуюсь" у навколишній світ. Я відчуваю аромат свіжості зранку, свіжої випічки з кафешки навпроти роботи, запах парфумів моєї коханої… Ні, звісно, всі ці запахи мені були знайомі і раніше, але зараз якось все інакше, якось гостріше. Чесно, важко підібрати слова, аби це описати, але мої рецептори стали працювати проникливіше. І це стосується не лише нюху. Зір, слух. Це звучить дивно, але вони справді покращились!

Звісно, можна подумати, що я зараз займаюсь якимось самонавіюванням, і іншим намагаюсь навіяти. Однак я ділюсь суто власними відчуттями. Мені є з чим порівняти. Дванадцять років курити, місяць – не курити. Я знаю, як було тоді, я знаю, як стає тепер.

Чи можна зараз назвати цей період у тридцять днів – періодом свободи? Чому б і ні. Я не стверджую, що відкрив її для себе сповна. Ніхто не знає, що буде далі. Однак теперішнє – не може не радувати. Знаєте, що чую останнім часом від знайомих – "ти якось пожвавішав!", "слухай, ти десь відпочивав?", "ти став якийсь інший!".

Чи кинув я остаточно курити? Це питання особливо часто я ставив собі в перший тиждень моєї боротьби. Зараз ловлю себе на думці, що я не думаю про цигарку. Звучить якось смішно, але так воно і є! Я ще і ще раз переконуюсь, що все в нашій голові. Немає якогось сильного наркотика, з яким порівнюють часто цигарку. Є погані думки, якими ми отруюємо свій мозок. Ми самі себе запевняємо, що ми хочемо курити. Що нам погано. Що ми якісь неповноцінні без цигарки. Це все ілюзії! Я це пройшов. Я від самого початку попри купу порад не користувався усілякими мотиваторами типу тренінгів, книжок, медичних препаратів. Мені було цікаво прожити кожен день зі своїми власними відчуттями і зі своїм внутрішнім "Я". І, чесно кажучи, я готувався до найгіршого – а в реальності все виявилось набагато простіше.

Кожне моє нове захоплення на кілька кроків віддаляє від старого способу життя. Ось і весь секрет. Час, який я витрачав на куріння, зараз просто витрачаю на щось інше. Англійська, спорт, прогулянки, книжки… Безліч варіантів! Що кому до смаку. І не кажіть мені, що все це ніщо у порівнянні з цигаркою і бажанням курити. Я не сприймаю такі твердження! Суджу суто зі свого власного досвіду!

Щодо періодів. Мені стало легше десь на другий тиждень. Перший дійсно можна порівняти з боротьбою. Це справді найважчий період. Особливо всередині тебе. Думки, думки, думки… Хто кого? А ось на другий тиждень організм вже пристосовується до нових умов. Він згадує, що може повноцінно функціонувати і без отрути. Найважче – стрес, яскраві емоції, ранок. Словом, всі ті періоди і ситуації, під час яких зазвичай брався за цигарку. Однак коли переживаєш такі моменти і таки втримуєшся від курива – усі наступні рази вже далеко не так сильно хочеться закурити. Третій тиждень став для мене тижнем відкриттів. Цей той період, коли замінники починають діяти. Ти починаєш відволікатися, перебудовуватись внутрішньо на інші речі, які поступово стають звичними. Ти починаєш просто забувати про цигарку. Четвертий тиждень – я не думаю про цигарку взагалі. За винятком цих хвилин – тема блогу змушує:)

Про їжу і вагу. Часто чую – хто кинув курити, неодмінно набере 5-7 кілограмів. Не знаю, друзі. За останній місяць я в своїх межах тримаюсь, але про всяк випадок інтенсивність тренувань в залі збільшив. Щодо того чи тягне на їжу більше звичайного – не помічаю. Можливо через те, що їв і до цього шість разів на день. Такий в мене режим – хто займається тренажеркою, зрозуміє. Ну і плюс сама їжа правильна – без смаженого, солодощів і т.д. Тут вже хто на що здатний. Я до такого режиму харчування звик давно.

Пам'ятаю дуже чітко ще одне питання, на яке отримав відповідь буквально днями. Ще на початку, коли бачив курців, травив себе думкою – ну от чому вони курять, насолоджуються цією справою, а ти маєш страждати. Зараз, коли знайомі курці підходять, тиснуть руку і кажуть "молодець, чувак, що кинув" – ти розумієш, що ніякої насолоди насправді не має. Є отрута і омана самих себе. І є сила волі. Саме ми робимо вибір! Саме ми керуємо своїми бажаннями! Жити без цигарки можна! Насолоджуватися життям сповна без цигарки можна! Кинути курити – це реально! Кинути курити – це легко! Я можу повторювати ці істини знову і знову. Я відкрив їх для себе. Як і кожен, хто пройшов цей шлях.

Я вільний, друзі!

P.S.: І відразу поспішаю відповісти затятим курцям і тим, хто не зміг кинути на традиційні комети – "занадто малий проміжок часу пройшов", "пройде півроку або рік, тоді і поговоримо", "він бреше" і т. д.. Я казав це в перший день, потім в перший тиждень і кажу це зараз – я кинув курити раз і назавжди. Власними силами. Це реально!

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу

Повʼязані теми:

Наступна публікація