Не заважайте їм "вважати"

Не заважайте їм "вважати"

Рефері Темо Казарашвілі оголошує Давита Чакветадзе переможцем фінального бою з Жаном Беленюком, Ріо, 15 серпня / Фото: Reuters

У українських спортсменів крадуть медалі не упереджені арбітри, а свої ж спортивні чиновники.

В українського борця греко-римського стилю – Жана Беленюка, – фактично вкрали золоту олімпійську нагороду в Ріо. Через упереджене суддівство на користь російського опонента Жана у фінальному двобої. В цьому, схоже, ніхто не сумнівається.

Ви вже вдосталь покричали про зраду? А тепер давайте проаналізуємо.

Суперник Беленюка – народжений в Кутаїсі грузин з російським паспортом Давит Чакветадзе. Рефері поєдинка – грузин з грузинським паспортом Темо Казарашвілі. І від Казарашвілі чомусь очікували неупередженого суддівства в цьому поєдинку. Але дива не сталося.

Більше того, є ще один нюанс, який має розвіяти всі сумніви в цьому питанні, якщо вони у вас ще були. Нюанс цей стосується міста проживання арбітра. А це, як вказано на сторінці Казарашвілі у "Фейсбуці", Росія, Твер, що у 134 км від Москви. Тепер вже все зрозуміло?

Фото: Скріншот

Але це вже деталі. Головне в іншому – грузини, як і усі кавказці, мають одну рису, яка, як то кажуть, у них в крові. Вони будь-де і будь-коли підтримують одне одного. Більше того, про це чудово відомо в світі загалом і в спортивному середовищі зокрема. Всі ці тонкощі завжди максимально враховуються, бо тоді ніхто не може гарантувати їхню неупередженість. Приміром, якщо між собою мають грати команди Вірменії та Молдови, приміром, арбітром ніколи не призначать азербайджанця, адже у Вірменії та Азербайджану невирішений конфлікт через Нагірний Карабах. Так само якщо грають футбольні клуби, до прикладу, Франції та Іспанії, але в другому є нехай п'ять англійців, англійця арбітром не поставлять.

Тож перше питання насправді має бути не щодо якості суддівства Казарашвілі, а щодо того, хто дозволив призначення цього арбітра. Невже у Федерації греко-римської боротьби України це помітили останньої секунди, перед виходом суперників на килим? Чому не було протестів, заяв тренерів, чиновників?

Я поспілкувався з одним професійним борцем на цю тему. Той розповів, що суддівство в боротьбі це настільки тонкий та важливий елемент, що засудити можна будь-кого, навіть не привернувши особливої уваги. І в цьому випадку він бачить дві проблеми. По-перше, що Жана засудили дуже грубо, по-друге, що тільки обурюються і розслідують це чомусь виключно журналісти та соцмережі.

А от головне питання, що зробили, по гарячих слідах, наші керівники – НОК і Мінмолоді та спорту країни? Може, вони зібрали всіх присутніх ЗМІ в Ріо і організували брифінг? Може, вони одразу рішуче засудили побачене, оголосили про подачу апеляції? Бодай заради того, щоб показати – наші спортивні чиновники дбають про свого ж спортсмена, громадянина України, їхнього співвітчизника. Бодай щоб привернути українську, світову увагу до кричущого факту необ'єктивного призначення арбітра?

Президента НОК України – Сергія Бубки – таке враження, що в Ріо просто немає. Міністр молоді та спорту Ігор Жданов спромігся лише на допис у "Фейсбуці", мовляв, медаль в Беленюка вкрали.

Фото: Скріншот

Згодом до міністра додзвонилися, і той видав на гора новину – мовляв, він наполягає, щоб Федерація боротьби подавала апеляцію.

Та це лише гарна міна за поганої гри, бо всі ці потуги вже не мають жодного значення. Вираз "після бою кулаками не махають" тут спрацьовує на всі сто відсотків. Адже згідно з міжнародними правилами максимум, на що ми можемо розраховувати, так це що представники МОК чи Міжнародної федерації боротьби після перевірки заявлять: "Ми надалі врахуємо і не будемо ставити грузина судити етнічного грузина". От і все. Заслужену медаль ніхто не дасть, поєдинок не переграють. Апеляцію потрібно було подавати до поєдинка. На арбітра. І вимагати, щоб його замінили.

Але НОК України то все байдуже. На офіційному сайті його президент "привітав" Беленюка і побажав "вірити".

Фото: Скріншот

Сергію Назаровичу, ви це серйозно? Після усіх тих підкилимних, на користь росіян, ігор на Іграх? Може, ви не бачили ні призначення арбітра, ні сам бій? Так не пошкодуйте часу, це і є частина вашої роботи на цій посаді.

Ну і не менш вразила своєю позицією наша Федерація греко-римської боротьби. Там просто і невинно заявили – "вважають", що арбітр з Грузії не мав би судити цей фінал.

Фото: Скріншот

Ви являєте собі подібне, наприклад, у збірній США? Чи Німеччини? Таким країнам, впевнений – побоялися би робити подібне арбітражне призначення, а якби це навіть сталося, про це кричав би увесь світ ще до старту поєдинка.

А нашим спортсменам не боятимуться ставити упереджених арбітрів, допоки наші спортивні чиновники будуть "вважати". Вони – вважають, а ви, вболівальники – рахуйте. Скількох ще наших спортсменів принизять до завершення цієї Олімпіади. Часу ще вдосталь, головне, аби наші спортивні чиновники не втомилися "вважати".

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація