Правда і міф: все, що ви хотіли дізнатися про відьом, але боялися спитати

Правда і міф: все, що ви хотіли дізнатися про відьом, але боялися спитати

Фото: gazeta-ptk.org.ua

Відьми й нині ходять серед нас, щоправда, тепер вони називаються трішки по-іншому.  

21 липня 1542 року Папа Римський Павло ІІІ для боротьби із протестантизмом заснував інквізицію. Щоправда, як свідчить народна мудрість, благими намірами вимощена дорога до пекла – боротьба зз протестантизмом перетворилася на боротьбу з "відьмами". За різними підрахунками, щонайменше дев'ять мільйонів людей стали жертвами часу, який сучасні відьми називають "Епохою багать". Убивали та катували не лише жінок, але й чоловіків, дітей і навіть чорних котів.

Саме у річницю дати початку інквізиції варто подолати ті міфи, котрі існують довкола відьом.

Відьми існують

Слово "відьма" походить від слов'янського "ведать", тобто "знати". Саме такі мудрі жінки віками допомагали племенам чи селам, аж поки не прийшла інквізиція.

Відьми існують, існували і будуть існувати. Але сучасні відьми переважно належать до віккан – неязичницької релігії, яка відродилася в ХХ столітті. Сучасні відьми вірять у магію, пишуть книгу тіней із заклинання тощо. Старенькі бабусі, які продають траву на базах і лікують рослинами, теж сміливо можуть назватися відьмами, а ось якщо ви помішуєте на кухні страви за годинниковою стрілкою, вітаю, ви кухонна відьма. Чи якщо ви або ваші родичі спльовують через плече, ви теж трішки "відьма".

Деякі сучасні відьми просто називають себе язичниками і вірять у древніх богів. Сучасна відьма - це не бабця із бородавкою на носі. Дуже ймовірно, що це - молода приваблива дівчина, можливо із татуюваннями, чоловіком і кішками вдома.

Відьми не поклоняються дияволу

Це особлистий вибір кожної людини і, зокрема, сучасної відьми. У диявола вірять переважно сатаністи та люцеферіани. Відьми не вірять у диявола і не поклоняються йому. Наприклад, віккани, неоязичники вірять у Рогатого Бога та Триєдину Богиню, комусь близький єгипетський пантеон богів, а комусь – північних, скандинавських. Також відьми вірять у сили природи та стихії.

Але насправді диявола немає, це просто боги древності були рогатими. Але бог старої релігії досить часто стає дияволом нової релігії, і тому християнство заради дискредитації давніх вірувань перетворило старих богів в осередок зла, сказавши, що роги – це погано.

У відьом є чорний кіт, мітла і казан

Віра, що чорні коти є супутниками відьом, походить із темного Середньовіччя. Вважалося, що у відьми є компаньйон від диявола, її фамільяр, якого треба годувати кров'ю. Ним могла бути кішка або жаба. Тому в Середньовіччі чорні коти так постраждали від інквізиції. Але сучасній відьмі не обов'язково мати кота чи кішку, хоча у язичників чи віккан вони часті гості вдома.

Мітла, яка стала символом відьомства, теж не стоїть в оселі кожної сучасної відьми. Відьми на мітлах не літають, бо мітла – це лише фалічний символ, із яким прихильники сил природи танцювали і виконували відповідні ритуали родючості, часто затискаючи мітли між ногами і підстрибуючи. Звісно, що таке дійство, яке виконували оголені жінки, справило неабияке враження на священиків. Так відьми почали "літати".

Щодо казана, в якому кипить зілля, то це теж не обов'язковий атрибут сучасної відьми. А якщо говорити про символи, то казан просто символізує жіночу матку і часто фігурує в казках та міфах, наприклад, у кельтських.

Відьмою треба народитися

І так, і ні. Є відьми вроджені, яким сила справді передавалася з покоління в покоління, а є ті, які свою силу отримали з книг та власної багаторічної практики. Оскільки життя відьми досить відповідальне, деякі вроджені нащадки відьом просто відмовляються від такої ноші і не приймають дар предків.

Відьми одягаються тільки в чорне

Сучасні відьми одягаються в одяг будь-яких кольорів , хоч у колір, який художники називають кольором "бедра наляканої ніфми". Але найулюбленішим і традиційним, мабуть, таки є чорний. Так склалося, що в чорному одязі у Середньовіччя було найлегше дістатися місця шабашу. Чорний колір також накопичує енергію і захищає людину від негативу, але загалом чорна мантія – це потужний стереотип. До того ж у магічній роботі сучасні відьми змінюють колір накидок залежно від потреби ритуалу.

Відьми нещасливі в особистому житті

Особисте щастя жінки, у тому числі і сучасної відьми, залежить від роботи над стосунками, як її, так і її партнера. А те, що відьми приворожують коханих, – це ще один поширений міф. Відьомство, навпаки, допомагає жінці йти по життю, адже вона краще розуміє людей, сили природи, партнера, в неї немає засилля стереотипів, а своїх дітей вона вчить поважати сили природи змалечку.

Відьми бояться хреста, святої води і не можуть зайти в церкву

Багатьох жінок на ваших очах торохнуло блискавкою, коли вони заходили в церкву? Отож, це ще один міф, який поширюється християнством. Відьми не є уособленням зла, вони представляють сили природи, тому вони не бояться хреста, сміливо заходять до церкви за потреби, а якщо їх збризнути святою водою – вони не розтануть і не отримають опіки.

Відьми руді із зеленими очима

Колір очей і колір волосся сучасної відьми не залежить від її магічних уподобань. Не від зовнішності залежить те, чи жінка відьма. Хтось пофарбував волосся в зелене або одягнув контактні лінзи. Просто інквізитори переконували, що відьма – це обов'язково красива жінка із нетиповою зовнішністю, а руді жінки дуже виділялися з натовпу.

На тілі у відьми є мітка диявола

Насправді у відьом немає особливого клейма сатани на тілі. Ці та інші судження про відьом з'явилися завдяки книзі "Молот відьом", яку написали двоє ченців-іквізиторів у 1486 році. Саме у ній йшла мова, що у відьом є мітка диявола, яка підтверджує угоду відьми із темними силами. Це міг бути навіть додатковий сосок, за допомогою якого відьма годувала свого сатанинського помічника. Пізніше навіть бородавки чи родимки особливої форми стали вважатися мітками диявола. Якщо якусь нещасну в Середньовіччі вважали відьмою, то її кололи під час допиту, щоб створити "мітку".

Відьми п'ють кров і їдять нехрещених немовлят

А от і ні. Сучасні відьми – такі ж люди, як і всі. Вони охоче споживають смузі і мафіни, картоплю-фрі і гамбургери, салат із пряними травами і пироги із рибою. Деякі є прихильниками вегетаріанства. Але століття незнання зробили свою справу, і тому про відьом поширюється такий міф.

Сподіваємося, що ця коротка розповідь про світ магії та відьомства зруйнувала хоч частину ваших стереотипів і утвердила думку, що відьми – серед нас.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація