Куди Тичина свою "Субару" не ганяв. Рецензія

Куди Тичина свою "Субару" не ганяв. Рецензія

Куди Тичина свою "Субару" не ганяв. Рецензія

Фото: ТСН.ua

"Автопутівник Україною" пропонує більше десятка маршрутів історико-культурною "екзотикою".

…Насправді автор цієї надзвичайно корисної книжки – відомий тележурналіст Андрій Тичина – ганяв своє авто всюди, куди тільки може сягнути увага недільного глядача. Тобто мова в "Автопутівнику Україною" – про цілком доступні пересічному туристу речі. Більшість маршрутів, запропоновані досвідченим ветераном путівця, розраховані на 2-4-денну мандрівку (не враховуючи дороги до стартової точки і назад), тому рекомендуються для поїздок вихідного дня і на свята.

Що саме пропонують нам навзамін зручної канапи, сауни по п'ятницях, ковбаски кільчиками і огірочка кружечками, ще й "наші в суботу обов'язково виграють"? Наразі це 12 маршрутів Україною, серед яких ось така історико-культурна "екзотика" – "Дворянські гнізда Чернігівщини", "Гоголівська Полтавщина", "Козацький похід за пороги", "По місцях Хмельницького і Шевченка", "Соляний шлях Галичини", "Замки ближнього Поділля" та інші.

Чи треба нам воно, спитаєте? А якщо, приміром, там нема буфету? А чи, скажімо, телевізор в мотелі не працює? Усе це, дорогі мої автолюбителі та професійні керманичі, в Андрія Тичини передбачено, бо сам плавав, їздив, їв-пив дорогою, ще й дивився на всіляку красу. Не футбол, звичайно, але дещо не менш цікавеньке.

Фото: ТСН.ua
Отже, припустимо, Ніжин у нас на шляху, так? Будь ласка, "тривалість екскурсії 3 години + обід", як сповіщає нас путівник. Окрім того, що в цьому славному місті народився автор українських бойовиків та детективів Андрій Кокотюха, тут ще й помер князь і герой "Слова про Ігорів похід" Ізяслав Ярославович. Але трапезі це не завадить, бо, по-перше, Кокотюха давно не обідає, і тому застільна бесіда на пару тижнів нам не загрожує, по-друге, надовго не засидимося, бо де саме помер князь, жоден із місцевих точно не покаже. Тож навіть години буде достатньо, щоб перекусити в салоні, сумно визираючи на хмарки, що вже збираються над Луцьком.

Чому саме над Луцьком? Тому що в цьому чудовому путівнику – достоту всі відомості для запеклих автомобілістів, які, перехопивши чутками про Ігорів похід і чергову абстинентську дієту Кокотюхи, вже незабаром будуть на новому маршруті, запропонованому путівником, а там – приємно, бо застерігають, що "навесні прилуцька траса буває розбита".

І таким зручним чином можна всю Україну, не підводячись з канапи об'їздити! Тобто спершу путівника треба ретельно вивчити, придбавши саму книжку, а потім вже у всеозброєнні подаватися світ за очі в недільну поїздку, а чи триденну відпустку, це вже яка в кого "Субару" і ковбаса на столі. Крім ковбаси і решти їдла дорогою, яке навіть за кількістю зірочок тут враховане, маємо список по кожному місту, містечку і селу – пам'яток культури, готелів і тих самих ресторанів з корчмами, шинками і пабами. Вигляд у книжці це має такий: "$$$–  дорого (більше 100 гривень за основну страву).

А ще вам тут-таки підкажуть усі потрібні телефони і розкажуть історію про місцеву легенду, за якою Ілля Репін намалював власника садиби в Качанівці на своєму легендарному полотні "Запорожці пишуть листа турецькому султану". А також про те, що ніякий не Репін чи власник садиби, чи ще які запорожці, чекатимуть вас на в'їзді до цього пункту, а "важкий танк ІС-2 часів Другої світової війни".

До речі, про війну. Точніше, про чудовий задум і добре втілену затію автора. Скажімо, маємо вищезгаданий маршрут № 1 "Дворянські гнізда Чернігівщини". Пригадується, браття, щось таке вже було на початку ХХ століття, коли архітект Лукомський об'їздив несходиму Слобожанщину, збираючи відомості про дворянські садиби. Сіли вони, значить, із графом Клейнміхелем в автомобіль (це був точно не "Субару", бо ним, повторюємо, Тичина їздить), прихопили фотоапарат та й подалися відраховувати верстові стовпи. Останній був за номером 1914 – саме тоді розпочалася Перша світова війна, і захоплюючу подорож довелося перервати.

Хай там як, але жодна війна, як бачимо, не зупинить на вихідні та свята наших туристів, для яких видано цей чудовий автопутівник Україною. Краще за яку для автомобіліста – перефразуємо Панька Куліша – на світі немає.

Автопутеводитель по Украине: 12 эксклюзивных маршрутов. - К.: Видавничагрупа КМ-БУКС, 2016. - 296 с.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу! 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація