На Донбасі виявляють шпигунів бойовиків, які корегують вогонь навіть на своїх рідних

На Донбасі виявляють шпигунів бойовиків, які корегують вогонь навіть на своїх рідних

На Донбасі виявляють шпигунів бойовиків, які корегують вогонь навіть на своїх рідних

Шпигун Михайло Долгих / Фото: Facebook/Андрій Цаплієнко

Українські спецслужби констатують, що в тилу побільшало зрадників.

У День захисника України, 14 жовтня, на Покрову, проросійські бойовики вкотре нагадали, як потрібне Україні сильне військо, відважні чоловіки, надійні оборонці. Бо обстріли того дня, починаючи з ночі, були особливо інтенсивними, кажуть очевидці. Гатили і по мирних населених пунктах. Під вогнем також опинилися Авдіївська промзона, чи не весь Маріупольський напрям, Попасна на Луганщині.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Сектор "М" – цього тижня найгарячіший. Спроба бойовиків знищити українські позиції біля Водяного закінчилась нічим. Під прицільним вогнем 122 мм та 152 мм гармат українських воїнів врятували досвід і майстерність. Секрет влучності артилерії бойовиків спецслужби пояснюють дуже просто – її наводять шпигуни з українського тилу.

Цього тижня Служба безпеки України зібрала рекордний урожай російських агентів та інформаторів бойовиків. Добровільних зрадників України, готових наводити артилерію на власні села, побільшало.

Скажімо, в Бахмуті (колишній Артемівськ) на Донеччині інформацію бойовикам "зливала" місцева жителька Юлія. Коли вантажився військовий ешелон, неподалік стояла жінка, схожа на заклопотану домогосподарку. Вона жартувала з вояками, ставила наївні запитання. А потім наодинці зателефонувала в Донецьк та відзвітувала "командиру батальйону" бойовиків.

Дзвінок перехопили фахівці СБУ. Вони з'ясували, що цей жіночий голос не вперше розповідав бойовикам про переміщення української техніки. І, на той момент, не востаннє.

"Вона працювала, враховуючи оперативні можливості, досить активно", – говорить офіцер контррозвідки "Немо".

Зрадниця регулярно передавала на той бік і фото, і відео військових. А ще – списки бойовиків, що за ґратами у Бахмутському СІЗО. Бо вона сама працює в цьому закладі за високим парканом.

Живе жінка у похмурій "малосімейці". Довго не відчиняє. Специ готуються штурмувати квартиру, отже агент змушена відчинити двері. Десяти хвилин вистачило, аби замести сліди. Комп'ютерні файли – порожні. Але не все вдалося приховати. Специ знаходять флешки з розвідданими. А в шафі натрапляють на гранату. Жінка стверджує, що й не знала про її наявність. Мовляв, може дитина додому принесла.

Але саме ця шпигунка наводила смерть на українських військових. У неї був навіть свій фірмовий рецепт збору інформації. СБУ записала її розмову з "командиром 1-го батальйону" бойовиків "Вітром":

"Я вчора хотіла підійти, сказати (українським військовим), знаєш, на дурочку впасти: "Куди ж ви, наші захисники, кидаєте?!". Підійти, поплакати: "Захисники наші, куди ж ви?!". Думаю, може, хоч розкажуть, куди вони. Може, передислокація".

Доказів, що за свою роботу агент брала гроші, у контррозвідників немає.

"Це були її власні переконання, її позиція", – уточнює офіцер контррозвідки "Немо".

"Свою провину визнаю, каюся, прошу вибачення у солдатів АТО", – сказала шпигунка Юлія.

І подібних шпигунів на Донбасі стає все більше. Тих, хто носить у кишені український паспорт, а в серці – ненависть до всього, що не вкладається в матрицю "русского мира".

Ще один такий зрадник за власним бажанням живе в селі під Авдіївкою, звідки добре видно українські позиції. Він – лише ланка в інформаційній мережі, яка працює за спиною української армії.

"Мережі були сформовані за період окупації. Зараз вони працюють на противника. Здебільшого спонукають власні переконання", – пояснює офіцер контррозвідки "Немо".

Чоловік із позивним "Якут" шпигував на користь бойовиків, коригував їхню артилерію. Він керував вогнем, як то кажуть, онлайн, просто під час потужних обстрілів.

Ніч проти 30 серпня була пекельною для жителів та захисників Авдіївки. І саме "Якут" допомагав створити це пекло на землі. Його шукали кілька тижнів поспіль. Насправді "Якута" звуть Михайло Долгих, він працює трактористом. Причетність до обстрілів заперечує.

"Ви кажете, що люди загинули, а я до чого тут?", – каже коригувальник бойовиків Михайло Долгих.

В Авдіївці у нього – мама. Нарешті він збагнув, що тим самим дзвінком міг вбити рідну матір.

"Я каюся. Але яв тратив роботу і дітям відриваю практично все", – пояснив свої дії коригувальник бойовиків Михайло Долгих.

У його хаті панує жахлива бідність. Стати коригувальником Михайло вирішив після місяця на заробітках у Росії. Скотське ставлення російські роботодавці компенсували потрійною винагородою – отримав 8,5 тисячі гривень. Тут заробляв 3 тис. грн.

У крові та злиднях Донбасу вони продовжують вірити у свою російську мрію і готові й далі підставити під снаряди навіть рідних, аби наближати її. Допоки Україна не запропонувала їм кращий вибір.

Андрій Цаплієнко

В зоні АТО повідомляють про збільшення кількості добровільних зрадників України та агентів РФ

В зоні АТО повідомляють про збільшення кількості добровільних зрадників України та агентів РФ

Повʼязані теми:

Наступна публікація